[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 Februarie 2018 07:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Și abia după asta se va începe cel mai interesant...

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre noua polarizare a societății și a clasei politice între unioniști și stataliști, care prinde tot mai mult contur, dacă poate miza PAS și PDA pe electoratul unionist, cum crede că va evolua situația politică în lunile următoare, cine sunt favoriți în următoarele alegeri, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum apreciați noua polarizare a societății și clasei politice între unioniști și stataliști, care prinde tot mai mult contur?

V.C.: Este un procedeu mai vechi de „marcare a teritoriului” folosit de politicienii noștri în campanile electorale. De aceea nu a fost o surpriză această deschidere a sezonului electoral – declarația antirusă adoptată în prima ședință a sesiunii parlamentare. În acest mod a fost anunțată tema principală de campanie a guvernării. De ce se merge iar pe același scenariu? E mult mai simplu să apelezi la simboluri și emoții, decât să discuți probleme cu adevărat importante.

Polarizarea actuală este totuși mai nuanțată – dacă până acum am avut o dihotomie clasică Est – Vest, acum acest tablou are mai multe linii și culori. Problema e că lupta nu se dă pe linia stataliști – unioniști. Frontul e în altă parte. Iar unioniștii (conștient sau nu – mai puțin contează) duc o luptă virtuală, care nu face altceva decât să întărească socialiștii. Nu cred că era complicat să anticipezi că la declarațiile simbolice de unire ale unor consilii locale vor apare în oglindă declarațiile de susținere a statalității. Era clar și care vor fi mai multe.

T.: Cum credeți că vor evolua lucrurile în continuare, din punct de vedere al polarizării? Cine va fi avantajat?

V.C.: Ziceam că e mai pestriț tabloul. Și socialiștii proruși, și PD-ul „proeuropean” se vor stataliști, dar și alte partide, cu excepția unioniștilor. Doar că această paradigmă induce în eroare și nu ne ajută la analiză. Frontul adevărat e între guvernare și opoziția antioligarhică. Dacă privim lucrurile din acest unghi, toate se așează la locul lor. Avem un PD la guvernare (cu toți sateliții săi), dar și un PSRM, care deși se declară în opoziție, punct cu punct face jocul guvernării. Stataliști și unii, și alții, de ce nu ar fi parteneri? Inclusiv și după alegeri, dacă o vor cere „interesele țării”? Cine luptă deschis cu acest tandem? Doar opoziția extraparlamentară reprezentată de PAS și PDA pe dreapta, PN și PCRM (uneori) pe stânga. Unioniștii nu luptă cu regimul, ei și-au ales ținte false (cel puțin în această campanie) și implicit fac jocul guvernării, având și un scop utilitar – de a prelua segmentul deținut anterior de PL. De unde putem deduce că polarizarea impusă de guvernare are menirea să reducă la maxim rezultatele opoziției antioligarhice. Deci polarizările unioniști vs stataliști și tancuri rusești vs proeuropenism constituțional sunt agende false. Nu că aș nega importanța factorului geopolitic în general, dar nici într-o asemenea abordare primitivă de PR ieftin nu-l putem accepta.

T.: În ce măsură această polarizare scoate pe tușă, așa partide ca PAS și PDA?

V.C.: Acesta-i scopul principal al scenariului impus de guvernare. Cum va decurge jocul, deja e clar, urmează să vedem cum vor gestiona situația PAS și PDA. Dacă vor reuși să-și impună propria agendă, care trebuie să fie în rezonanță cu așteptările cetățenilor, vor obține un scor bun. Dacă se vor lăsa atrase în jocurile virtuale ale guvernării și vor fi reactive, rezultatul va fi mai prost.

T.: Poate miza PAS și PDA pe electoratul unionist. Dacă da, ce trebuie să facă ca să-i atragă?

V.C.: Poate și va atrage cu siguranță. Doar că va fi o parte a acestui electorat – cea rațională, care poate face distincție între un proiect real și fezabil (care pe moment nu există) și unul electoral. Destul de mulți vor vota sincer, dar iresponsabil, cu unioniștii electorali.

T.: În genere, cum calificați situația PAS și PDA, pentru că se creează impresia unor divergențe ce țin de criteriile de selectare și prezența în listă? 

V.C.: Divergențele sunt firești la formarea listelor electorale. Criteriile de selectare tot sunt necesare, dar acestea trebuie să fie clare și cel mai important – realizabile. Pentru că se poate ajunge în derizoriu, inventând criterii teoretice irealizabile. De exemplu, onestitatea – alegătorii vor politicieni onești. Dar cine și cum o poate măsura? Și ce drept moral are s-o facă? Până la urmă trebuie să se ajungă  la o formulă clară de reprezentare, iar partidele să-și delege reprezentanții, pentru că ei își cunosc cel mai bine activiștii.

T.: Există opinia că PAS și PDA pierd prea mult timp în dispute interne. Cum poate fi depășită această situație?

V.C.: Un parteneriat este un act bazat pe încredere. Acesta-i primul și ultimul punct din rețeta magică. Încrederea reciprocă și în viitor. Este adevărat că sunt politicieni tineri cu puțină experiență. Dar dacă nu se pot înțelege de pe acum, întrebarea e cum vor să se înțeleagă când și dacă vor ajunge la guvernare?

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în lunile următoare?

V.C.: Va fi una tipic preelectorală – cu multe artificii mediatice, declarații spumoase și lupte virtuale. În afară de geopolitică, vom vedea multe  promisiuni populiste, în special din partea guvernării. Principalii actori își vor lucra ogoarele electorale, spoilerii vor face gălăgie. Am putea aștepta surprize de la partenerii externi, dar nu cred în Moș Crăciun.

T.: Cine în opinia dvs., sunt favoriți în următoarele alegeri?

V.C.: Cred că favoriți sunt în continuare socialiștii, care vor câștiga, dar nu decisiv ca să poată forma guvernarea de unii singuri. PD își va asigura un rezultat confortabil pentru negocieri din contul circumscripțiilor uninominale. PAS și PDA vor constitui al treilea pol important din viitorul legislativ. Unioniștii pot să producă o surpriză, dar nu prea mare.

Și abia după asta se va începe cel mai interesant…

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...