[ X ]
Editorial9 Martie 2017 07:00

Și cu fillonii din politica moldovenească cum rămâne?

Un scandal politic de răsunet zguduie Franța de câteva zile – ex-premierul Francois Fillon, candidatul republicanilor la funcția de Președinte, e acuzat că și-ar fi angajant fictiv soția și copiii și astfel ar fi prejudiciat statul de bani, iar o acuzație mai nouă ține de faptul că el chipurile nu ar fi declarat un împrumut de 50 mii euro, așa cum prevede legislația. Pe mine personal m-a interesat și scandalul, dar și modul în care s-a reacționat la respectivele informații. Astfel, Fillon a fost la un pas să-și piardă postura de candidat la Președinție, fiind părăsit inclusiv de către mulți membri ai echipei sale, iar presiunea pusă de alegători pe republicani pentru a-i determina să-și schimbe candidatul a fost o adevărată lecție de democrație.

Urmărind aceste evenimente, fără să vreau am făcut unele paralele cu politica moldovenească. Dacă în Franța, țară cu o democrație avansată și unde se pune preț pe astfel de noțiuni ca prezumția nevinovăției, o simplă bănuială, nedovedită încă, a generat astfel de urmări, atunci în Republica Moldova nici măcar dovada faptului că un politician e corupt, că e implicat în o mie și una de fărădelegi nu generează urmări măcar în jumătate. De ce se întâmplă astfel? Pentru că în Franța alegătorii se respectă pe sine însuși și cer să fie respectați și de politicieni. Pentru că în Franța există un minim nivel de comportament pe care trebuie să-l accepte toți acei ce se implică în politică. Pentru că în Franța există luptă politică reală și oponenții știu să speculeze orice greșeală a adversarilor lor, obligându-i astfel să fie vigilenți și să respecte legea. Pentru că în Franța justiția e una liberă și își face treaba bine, chiar dacă în fața sa e un politician ce poate ajunge în fruntea țării. Pentru că în Franța există democrație internă de partid și, dacă cineva greșește, e sancționat în primul rând de coechipierii săi. Pentru că în Franța…

Care e situația în Moldova? Dacă un politician comite o fărădelege și despre aceasta se află, primul lucru care-l fac coechipierii săi este să-l acopere. Dacă în Moldova un politician e acuzat de corupție, atunci alegătorii săi nu-i vor cere dovada că nu e așa sau nu  îi vor cere să se retragă din prim planul evenimentelor politice până la elucidarea situației, ci se vor grăbi să-l apere, să devină avocați ai acestuia, știind din start că spun minciuni și că unica ce-i ghidează este „instinctul haitei”. Dar, în haită, dacă accepți un animal bolnav, se îmbolnăvește toată haita. Pentru că, dacă partidul e la putere, atunci justiția consideră de datoria sa să-l acopere pe politicianul corupt, care a comis o fărădelege, știind că acesta se va răsplăti într-o formă sau alta ulterior. În plus, în Moldova nu există democrație internă de partid, iar primul gând care-i vine oricărui activist politic din RM, atunci când șeful său e acuzat de ilegalități, este: Cine ne va întreține, dacă cade șeful? Și astfel fiecare membru de partid consideră de datoria sa să protejeze orice lider corupt, aceasta fiind pentru el și o măsură de autoconservare.

Iată, cam asta e diferența între noi și francezi. Așa că, haideți să-i urmărim pe francezi cum îi impun pe politicienii lor să fie corecți și să-i invidiem cu invidie albă. Iar fillonii noștri se pot simți în siguranță. Cel puțin, deocamdată.

Igor Volnițchi

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online