[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 August 2022 06:30

Cu ce se mândrește Guvernul după un an de activitate 

Guvernul condus de Natalia Gavrilița, la 6 august curent, a împlinit un an de la învestire. Cu această ocazie, la 8 august, a avut loc o ședință specială a Guvernului, în cadrul căreia fiecare membru al Cabinetului a prezentat raport de activitate. TRIBUNA a analizat declarațiile privind realizările înregistrate – făcute de către de Premier și miniștri și a elaborat TOP-7 acțiuni ale Guvernului Gavrilița în primul an de mandat.

Lansarea reformei justiției este una dintre realizările actualului Guvern. Acest pas presupune pornirea curăţării instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanţă profesională, selectarea unui nou șef al Procuraturii Anticorupție, demararea procedurii de Pre-vetting, înăsprirea sancțiunilor pentru corupție politică și electorală etc.

O altă acțiune evidențiată și de Premier în discursul său a fost deblocarea asistenței externe. Astfel, în această perioadă a fost negociat și semnat un nou Program cu Fondul Monetar Internațional în valoare de peste 544 milioane de dolari; au fost negociate și stabilite condițiile pentru majorarea accesului la finanțare în cadrul programului existent – peste 256 milioane de dolari; a fost accesată asistența macrofinanciară de la Banca Mondială, Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare – peste 500 milioane de euro; au fost semnate peste 30 de acorduri cu diferiți parteneri de dezvoltare.

Guvernul se mândrește și cu faptul că în acest an a demarat și ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională. Cel mai sonor program a fost și este „Satul European”, prin care va fi acordată finanțare pentru 492 de primării. De asemenea, a fost aprobată Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028; a fost instituit Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală; a fost aprobat Documentul Unic de Program în domeniul dezvoltării regionale și a fost lansată implementarea a 46 proiecte regionale etc.

Clasamentul integral poate fi accesat aici. 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...