[ X ]
[ X ]
Important19 Octombrie 2021 13:04

Ministru: Continuăm dialogul cu Federația Rusă pe toate canalele disponibile

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu susține că Republica Moldova nu este singură în fața crizei energetice fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe țări europene, informează TRIBUNA.

Tot el spune că autoritățile de la Chișinău, atât Președinția, cât și Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie.

„Continuăm dialogul cu Federația Rusă pe toate canalele disponibile, inclusiv pe linia Ministerului de Externe. Săptămâna trecută am confirmat vizita de lucru în luna noiembrie la Moscova la invitația omologului meu, Serghei Lavrov, precum și asigurarea co-președinției Comisiei interguvernamentale moldo-ruse”, declară Popescu.

În ultimele zile, adaugă ministrul, în paralel cu acțiunile colegilor din Guvern, MAEIE continuă în regim de permanență discuțiile cu oficiali de rang înalt ai guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei și Azerbaidjanului, dar și cu alți parteneri în regiune în vederea identificării unor soluții pentru problematica energetică.

În actuala criză energetică, Popescu spune că se discută cu partenerii europeni 3 direcții prioritare: (I) asistență tehnică și expertiză, (II) identificarea unor surse potențiale de energie, (III) identificarea unor soluții financiare pentru compensarea creșterii prețurilor la resursele energetice care afectează întregul continent.

„Finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iași-Chișinău și interconectările în domeniul electricității, proiecte strategice importante care vor permite României și Republicii Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securității energetice au fost și tema dialogului cu ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu de săptămâna trecută”, a adăugat Nicu Popescu.

De menționat că, astăzi, Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că Republica Moldova va avea gaz natural. „Întrebarea este: la ce preț?”, a spus Premierul.  

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...