[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Octombrie 2020 14:00

Omul Săptămânii - Andrian Candu, președintele Partidului „Pro Moldova”

În această săptămână, Partidul „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu, a înaintat un proiect de modificare a Constituției prin introducerea prevederii care obligă statul să achite pensionarilor o pensie minimă, nu mai mică decât minimul de existență. 

Prin acest proiect, Andrian Candu a explicat că, „Pro Moldova” a transpus promisiunile electorale ale candidaților la șefia statului. „Minimul de existență în R. Moldova pentru anul 2020 este de circa 2100 de lei. Proiectul înregistrat de Pro Moldova presupune că fiecare pensionar, indiferent de vechimea în muncă, indiferent de profesiile pe care le-a avut,  să primească o pensie de minimum 2.100 de lei”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, în condițiile în care toți candidații admiși în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent au făcut promisiuni similare,  susținerea acestui proiect, precum și a proiectului de modificare a legislației în acest sens, este un test de responsabilitate și onestitate pentru candidații susținuți de formațiuni parlamentare.

„Modificarea legii privind sistemul public de pensii ar putea aduce beneficiile promise de candidați pensionarilor deja în următoarele luni, în timp ce modificarea Constituției va asigura un minim de existență decent pensionarilor”, a adăugat Candu.

De asemenea, „Pro Moldova” a anunțat că inițiază procedura de colectare a semnăturilor necesare pentru convocarea plenului Parlamentului, pentru data de 22 octombrie curent. „Dacă acei candidați înscriși în cursa pentru prezidențiale sunt sinceri cu cetățenii cărora le fac promisiuni și vor să demonstreze că le pasă de acești oameni, îi invităm să semneze cererea de convocare a Parlamentului și proiectul nostru de modificare a Constituției. Îi invităm să demonstreze oamenilor că aceste promisiuni pot să fie îndeplinite fără ca cineva anume să câștige alegerile. Este un test al sincerității pentru toți cei care au intrat în cursa electorală”, a declarat Candu.

Tot în această săptămână, Andrian Candu s-a întâlnit cu Dritan Taulla, șeful Misiunii Internaționale de Observarea a Alegerilor ENEMO, iar tinerii „Pro Moldova” au organizat un flash mob la Gara Feroviară cu semnăturile oamenilor care au votat pentru „DODON PLEACĂ și cu un bilet de tren în direcția Rostov pe Don pentru „oleacă” președintele Igor Dodon”.

De asemenea, în această săptămână, „Pro Moldova” a anunțat că mesajul lor pentru susținători și membri e să susțină candidatul care le pare mai potrivit pentru funcția de președinte, iar orice opinie cu privire la alegerile prezidențiale, exprimată public, reflectă exclusiv poziția lor personală și nu poziția oficială a formațiunii.

TRIBUNA precizează: Andrian Candu s-a născut la 27 noiembrie 1975. În perioada 1994-1998 a făcut studii la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, (România), facultatea de drept. Între 2007 și 2008 a studiat la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena, Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac, Programul Postuniversitar în Drept Fiscal Internaţional, Viena (Austria). De-a lungul carierei sale a ocupat astfel de funcții ca: 1994-1998 – jurist, „Aric” SRL, România; 1998-2002 – consultant principal, Comisia pentru politică externă, Parlamentul Republicii Moldova; 2001-2002 – jurist, întreprinderea mixtă moldo-engleză „Compudava” SRL; 2002-2003 – director executiv, întreprinderea mixtă moldo-italiană „Isimbardi International” SRL; 2000-2004 – lector, Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova; 2002-2010 – senior manager, Pricewaterhouse Coopers Moldova; 2010 – Director General, Prime Management SRL; 2010-2013 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova; 2013-2014 – vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 3 iulie 2014 a fost numit  în funcţia de viceprim-ministru, ministru al Economiei. De asemenea, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 a obținut un nou mandat de deputat. A fost Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 23 ianuarie 2015 – 24 februarie 2019. Actualmente este deputat în Parlament, urmare a alegerilor din februarie 2019. Este președintele grupului parlamentar „Pro Moldova”, dar și președintele Partidului „Pro Moldova” din vara anului curent. Andrian Candu este căsătorit și are trei copii.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...