[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important4 Octombrie 2020 14:00

Omul săptămânii - Eremei Priseajniuc, director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Această săptămână a fost marcată de o premieră pentru Republica Moldova – în țara noastră a ajuns preparatul Remdesivir, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2, iar, în context, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc a întreprins o vizită la depozitul companiei Dita EstFarm.

De menționat că, preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, este produs de compania farmaceutică de renume mondial Hetero Healthcare Ltd, ce deține licență de producere din partea companiei americane Gilead, care a dezvoltat medicamentul.

„Pentru AMDM, în calitate de regulator în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale este foarte important să asigure prezența în Republica Moldova a celor mai eficiente medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Remdesivir este unul dintre medicamentele pe care îl așteptam demult, fiind și primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Vom continua să depunem efort, astfel încât cetățenilor noștri să le fie oferite medicamente calitative și accesibile”, declarat Eremei Priseajniuc.

TRIBUNA precizează: Eremei Priseajniuc s-a născut la data de 29 noiembrie 1981, în orașul Edineț. A studiat, în perioada 1999-2004, la Universitatea de Stat din Moldova, fiind licențiat în Drept, specializare Drept internațional. Ulterior, din 2009 până în 2011, a studiat la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, obținând master în Drept, specializarea Drept internațional și instituțional. La capitolul educație non-formală este de menționat: 2003 –  IPPF (Bruxelles, Belgia), 2003 – Fundația SOROS (Praga, Cehia), 2004 – UNFPA (Londra, Marea Britanie), 2006 – Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” (Chișinău), 2008 – Regional Anti-corruption Initiative RAI (Kotor, Muntenegru), 2009 – Colegiul în domeniul studiilor internaționale și securității „George C. Marshall” (Garmisch-Partenkirchen, Germania) și (Washington, SUA).

Eremei Priseajniuc și-a început cariera în domeniul public, activând în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (actualul CNA), având în responsabilitatea sa ramura ocrotirii sănătății, inclusiv farmaceutic. În anii de activitate a fost unul dintre inițiatorii lansării și implementării proiectelor de importanța națională legate de introducerea mecanismului de declarare a prețului de producător la medicamente, precum și a conceptului de achiziții centralizate a medicamentelor pentru necesitățile Statului. În continuare a ocupat funcția de consilier principal de stat al Prim-ministrului în trei Guverne ale Republicii Moldova, acordând suportul și consilierea necesară în procesul implementării reformelor pe domeniul menționat. Totodată, în anul 2018, prin dispoziția Guvernului, a fost numit șef al Corpului de Control al Prim-ministrului, structură lansată în premieră în RM. De menționat că, a ocupat și fotoliul de consilier municipal.

Până la numirea în funcția de director al AMDM a ocupat funcția de consilier în Parlamentul Republicii Moldova, pe domeniul securității naționale, ordinii publice, anticorupție.

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...