[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Septembrie 2020 14:00

Omul Săptămânii - Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate

Această săptămână a fost marcată de modul în care grupul de inițiativă în susținerea Maiei Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele de subscripţie. Și anume – în fața sediului instituției s-au adunat susținătorii formațiunii și au cerut alegeri libere și corecte.

În context, Maia Sandu a declarat că echipa sa a adunat peste 30 mii de semnături, dar a depus 25 de mii de semnături, așa cum prevede legea.

„Toți oamenii buni din această țară merită să trăiască bine la ei acasă. În aceste alegeri oamenii vor să scape de hoți, să aleagă un conducător care să-i respecte și să-i unească. Dar pentru aceasta e nevoie de alegeri libere și corecte. E nevoie ca, CEC să asigure ca alegerile să fie libere și corecte. Mai multe decizii și declarații ale reprezentanților CEC au trezit semne de întrebare. Ne-a nedumerit decizia CEC de finanțare a campaniilor electorale, prin care se încearcă să se împiedice finanțarea corectă și transparentă. Campaniile trebuie să fie finanțate conform legii, doar din subvenții de la stat și donații și cotizații de la oameni, colectate în mod cinstit. Ne-au deranjat declarațiile CEC atunci când au fost raportate falsuri în acte în procesul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii noștri din Federația Rusă. Suntem aici să cerem membrilor CEC să verifice toate aceste probe și toate înregistrările, așa încât deciziile despre deschiderea secțiilor de votare să fie corecte. Cerem membrilor Comisiei să nu se lase manipulați. Cerem alegeri libere și corecte. Fiecare vot este prețios, fiecare vot trebuie apărat”, a subliniat candidata PAS.

Tot în această săptămână, în timpul colectării semnăturilor, lidera PAS a avut mai multe întrevederi în teritoriu, și anume: în satele Vărăncău, Dubna, Bulboci și Schineni – din raionul Soroca, dar și în satele Cîrnățeni, Chircăiești, Hagimus, Ursoaia, Tănătari, Zaim – din raionul Căușeni.

De asemenea, aducând exemplul Stăuceni-ului, unde primar este un membru al PAS, Maia Sandu a venit cu promisiunea că, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, se angajează să aducă resurse pentru proiecte de dezvoltare a localităților, așa încât în 4 ani să avem mult mai multe localități în țară așa cum arată Stăuceni.

Tot în această săptămână, ea a discutat cu Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, despre situația politică din Republica Moldova. Dar, și și-a expus poziția vizavi de incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016, a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind liderul lui. La alegerile din 30 octombrie 2016, a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019.

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...