[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 August 2020 14:00

Omul săptămânii – Ion Ceban, Primarul general al municipiului Chișinău

În această săptămână, Primarul general al municipiului Chișinău a fost destul de activ. El a efectuat mai multe vizite inopinate, a decis mustrarea unor pretori și a anunțat o serie de inițiative.

Astfel, săptămâna a început-o, ca de obicei, cu ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău.

Chiar în debutul săptămânii, urmare a semnalelor cetățenilor, că în sectoare lucrurile stau departe de felul cum îi este raportat, dar și urmare a unor vizite inopinate în teren, Primarul a mustrat Pretorii sectoarelor Botanica și Buiucani.

Ulterior, Ion Ceban a avertizat responsabilii care se ocupă cu lucrările de reparaţie în instituţiile de învăţământ din capitală că – dacă se va face economii pe sănătatea copiilor, unii conducători vor fi demişi.

Tot în această sptămână, Ion Ceban a anunțat că, este activat Departamentul COVID-19, din cadrul SCM ,,Sfânta Treime”. De asemenea, a discutat cu mai mulți administratori de gherete, dar și a anunțat că lucrează la modernizarea Pieței Centrale.

Ion Ceban a participat și la startul lucrărilor de reparație a străzii Albișoara pe tronsonul Iurie Gagarin – Ismail, a luat în primire lucrările de pe porțiunea Petru Rareș-Feredeului, dar și a inspectat lucrările care se produc pe porțiunea P. Rareș – M. Viteazu. A inspectat șantierul de pe strada Albișoara, unde au loc lucrările de schimbare a rețelelor de apeduct, care erau uzate. A inspectat modul în care se reabilitează și amenajează Aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. A dat start lucrărilor de reparație a trotuarelor din străzile A. Puşkin – G. Bănulescu – Bodoni, pe o suprafaţă de 44 mii m².

De asemenea, Ion Ceban a anunțat că, municipalitatea luptă cu barierele instalate în curțile blocurilor, pe străzi, cu acele limitatoare pentru locuri de parcare, puse ilegal de către unii locatari, dar și că au fost puse amenzi.

Ion Ceban a mai spus că a fost votat Proiectul de decizie „Cu privire la constituirea Grupului de lucru pentru reorganizarea sistemului de alimentație din instituțiile publice de învățământ preșcolar, primar și secundar din municipiul Chișinău”, dar și că a fost adoptat proiectul de decizie privind reorganizarea prin fuziune a Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii și Direcția economie, reforme și relații patrimoniale. Noua entitate se va numi Direcția generală economie, comerț și turism.

A investigat, pe bicicletă, obiectivele ce se află în prezent în renovare, iar altele vor începe în curând să fie reabilitate: Parcul „La Izvor” și Parcul „Alunelul”.

De asemenea, a cerut demisia directorului Î.M. Regia Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, după ce a primit mai multe rapoarte interne de la SPIA și de la IGSU, despre cele întâmplate la Poligonul de deșeuri de la Țînțăreni.

Spre finele săptămânii, Ion Ceban a anunțat că, Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” şi INEKO Slovacia au acordat Primăriei Chișinău, premiul Transparenței, pentru asigurarea transparenţei în activitatea administraţiei publice locale.

Tot spre finele săptămânii, a desfășurat și o ședință operativă cu participarea pretorilor de sector din municipiul Chișinău.

TRIBUNA precizează: Ion Ceban s-a născut la data de 30 iunie 1980, în Chișinău.  Este licențiat în Matematică și Informatică la Universitatea de Stat din Moldova, deține master la  Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică din Moldova. De asemenea, a absolvit Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”. A mai făcut studii la Colegiul Regal al Institutului pentru guvernare (Londra, Marea Britanie), stagiere la Școala Națională de Administrare pe lângă Prim-ministrul Republicii Franceze (Paris, Franța), Școala de Administrare din Berlin (Germania), iar în prezent este Doctorand în Administrație Publică a РАНХИГС (Moscova, Federația Rusă). Activitatea profesională și-a început-o în 2000-2002, activând la Primăria mun. Chișinău (DGAS, elaborare, coordonare proiecte și programe, domeniul social). Ulterior, în perioada 2002-2004 a activat în cadrul Rețelei Informaționale a Guvernului (Director al departamentului proiecte, vicedirector), 2004-2005 – în Aparatul Președintelui Republicii Moldova (Consultant principal, domeniul politică internă), din 2005 până în 2008 – Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Tineretului (Șef direcție programe pentru tineret, viceministru al Educației și Tineretului), 2008-2009 – Guvernul Republicii Moldova (Șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană), 2009-2011 – Parlamentul RM (Consultant,  șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului), 2011-2014 și 2014-2015 – Parlamentul Republicii Moldova (deputat), din 2015 până în 2019 – Consiliul Municipal Chișinău (Președinte al fracțiunii PSRM în CMC), 2016-2018 – Consilier prezidențial pe politica internă (secretar, purtător de cuvânt al Președintelui Republicii Moldova). Din februarie 2019 până în noiembrie 2019, când a fost ales Primar general al mun. Chișinău, a fost deputat în Parlament, ales pe listele PSRM, iar din 7 iunie 2019 – vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este căsătorit, are doi copii. Posedă limba rusă, engleză și franceză.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...