[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Iunie 2020 14:00

Omul săptămânii - Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova

Vestea pozitivă a săptămânii a venit din partea Prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, care a anunțat despre îmbunătățirea situației la capitolul veniturilor bugetare, ceea ce permite să fie asigurate plățile sociale.

De asemenea, Ion Chicu a anunțat că Executivul se va concentra pe achitarea în termeni a angajamentelor salariale în toate sectoarele publice, precum și pe achitarea pensiilor și a indemnizațiilor.

Tot în această săptămână, Ion Chicu a participat la ședința plenară a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, unde a vorbit despre evoluția indicatorilor economici până la începutul epidemiei și după impunerea restricțiilor, precum și despre perspectivele economiei naționale în perioada 2020-2021, în contextul schimbărilor provocate de pandemie.

Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina situația în agricultură, în contextul secetei hidrologice înregistrate în ultimii ani.

Prim-ministrul a evaluat și progresul realizat pe domeniul modernizării serviciilor publice în cadrul unei ședințe online, la care au participat reprezentanții instituțiilor implicate în acest proces.

La fel, în această săptămână, a anunțat că vor veni cu un proiect de modificare a legislației „pentru a elimina privilegiile absolut neîntemeiate, de care se bucură funcționarii BNM”.

Prim-ministrul Chicu a condus și ședința Guvernului, pe agenda căreia au fost 41 de subiecte.

TRIBUNA precizează: Ion Chicu s-a născut la data de 28 februarie 1972, în satul Pârjolteni, raionul Călărași. Și-a făcut studiile, în perioada 1989-1994, la Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea „Management”, fiind licențiat în Managementul Economic. A făcut stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia, Austria. Și-a început activitatea profesională în 1994, activând până în 1996 în calitate de lector la Catedra „Micro și Macroeconomie” a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Ulterior, din 1994 până în 2005, a activat în calitate de conducător de departament, Director Executiv la Moldacom S.A; din iunie până în noiembrie 2005 a fost Director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului al Republicii Moldova; 2005-2006 – Consilier al prim-viceprim-ministrului Republicii Moldova; 2007-2009 – membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei; 2006-2008 – vice-ministru al finanțelor al Republicii Moldova; 2008-2009 – Consilier principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova pe domeniile economic si relații externe; 2009-2017 – consultant managementul finanțelor publice în diferite proiecte (Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, ECORYS, Banca Mondială); 2015-2017 – membru și președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF „Nicolae Testemiţanu”. Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, Ion Chicu a fost numit în funcţia de Secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, începând cu ianuarie 2018, funcție deținută până în decembrie 2018, când a devenit ministru al Finanțelor. După plecarea de la Minister, Ion Chicu a devenit consilier prezidențial. Prim-ministru al Republicii Moldova a devenit la 14 noiembrie 2019. Este căsătorit și are trei copii.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...