[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Decembrie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Sergiu Puşcuţa, vicepremier, ministrul Finanţelor

În această săptămână, Sergiu Puşcuţa, vicepremier, ministrul Finanţelor a trecut un examen destul de serios – Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul legii bugetului de stat.

Astfel, bugetul de stat pentru anul 2020 prevede venituri în sumă de 44136645,0 mii de lei şi cheltuieli în sumă de 51551945,0 mii de lei, cu un deficit în sumă de 7415300,0 mii de lei.

Meritul lui Sergiu Puşcuţă constă în faptul că a reuşit să preia relativ rapid procesul abandonat de predecesoara sa, astfel încât să elimine riscul ca ţara să intre în noul an fără buget. Misiunea i-a fost simplificată simţitor şi de faptul că în vechiul Guvern a deţinut funcţia de şef al Inspectoratului Fiscal de Stat şi cunoaşte destul de bine situaţia la capitolul venituri, cheltuieli, alţi parametri bugetari.

Acum, Sergiu Puşcuţă are de trecut un examina şi mai serios – prezentarea  bugetului în Parlament şi obţinerea votului Legislativului asupra acestui document. Dacă va reuşi, va avea motive să se mândrească că a făcut un lucru mare şi foarte necesar ţării.

TRIBUNA precizează: Serghei Pușcuța s-a născut pe data de 4 septembrie, 1972 în orașul Lipcani, raionul Briceni. În anul 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea management, specializarea manager-economist. Apoi a urmat Academia de Administrare Publică de le lângă Guvernul Republicii Moldova, Facultatea relații internaționale, specializarea referent în relații internaționale, pe care a absolvit-o în anul 1998. În 1995-1998 a îndeplinit funcția de economist-coordonator, consultant în Direcția generală politică fiscală a Ministerului Finanțelor. În anul 1999 devine șef de secție în Direcția impozite și taxe locale a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, apoi, în 2001, devine șef-adjunct. În anul 2005 devine șef al Inspectoratului Fiscal de Stat pe mun. Chișinău, iar în 2008 – șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Tot în anul 2008 devine director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, apoi în anul 2009 – Consilier al Președintelui Republicii Moldova în problemele financiare. Până la revenirea în funcţia de şef al IFPS (la începutul lui 2016), a fost Director general al  S.A. „JLC”. În prezent, este Vicepremier și ministru al Finanțelor.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...