[ X ]
Comentarii26 Iunie 2019 07:00

Strategia anti PDM

Chiar dacă a plecat de la guvernare, Partidul Democrat din Moldova rămâne o formaţiune destul de puternică, care, dacă nu se schimbă situaţia, poate furniza încă anumite surprize în politica moldovenească. Însă, se pare că oponenţii săi nu se îmbată cu apă chioară şi acţionează consecvent în vederea diminuării rolului PDM în politica din RM. Putem vorbi chiar de o strategie anume, care, implementată pas cu pas, poate aduce PDM la postura de micuţ partid parlamentar sau extraparlamentar.

Din ceea ce vedem că se întâmplă în fiecare zi, concluzionăm că prima fază a strategiei anti PDM este scoaterea celor mai importante instituţii ale statului de sub controlul politic al fostei guvernări. Demisiile care au avut loc până acum, dar şi cele anunţate pentru perioada imediat următoare ţintesc clar obiectivul scoaterii din captivitate a instituţiilor statului, izolării PDM de puterea decizională de nivel central şi de acces la resursele administrative.

Iarăşi, din ceea ce vedem că se întâmplă, putem deduce că a doua etapă a strategiei ţine de diminuarea capacităţii financiare a PDM. Pe de o parte noua putere pune accentul pe îngrădirea accesului PDM la instituţiile şi întreprinderile de stat despre care se spune că alimentau financiar această formaţiune, iar pe de altă parte se pune problema rambursării de către PDM a zeci de milioane de lei în bugetul de stat. Toate acestea pot culmina cu reducerea semnificativă a capacităţilor financiare a fostului partid de guvernare, ceea ce negreşit va afecta capacitatea sa de luptă politică.

A treia etapă a strategiei putem presupune că sunt alegerile locale generale. Actuala administraţie publică locală în mare parte e controlată de PDM – peste 700 de primării din cele circa 900 şi 75-80 la sută din consiliile raionale. Prezenţa masivă la nivel decizional în teritorii făcea şi face încă PDM destul de influent, ceea ce reprezintă anumite riscuri pentru noua guvernare. Dacă în urma alegerilor locale prezenţa PDM în actul decizional local se va reduce de câteva ori, se va aplica o lovitură serioasă la ceea ce se numeşte resursa umană a democraţilor. Cu alte cuvinte, după nivelul central, PDM ar putea pierde puterea şi la nivel local.

A patra etapă a strategiei anti PDM intuim că va fi lovitura asupra resurselor mediatice ale formaţiunii. Astăzi, PDM continuă să aibă cele mai puternice poziţii din Moldova în domeniul mass-media. Cât timp deţine controlul asupra respectivelor instituţii media, PDM este un adversar de temut. Posibil, oponenţii săi înţeleg acest lucru şi nu e exclus că în direcţia respectivă se va acţiona. Cum anume, deocamdată nu e clar.

Dacă PDM va fi lipsit de resurse administrative, iar resursele sale umane, mediatice şi financiare vor fi reduse considerabil, putem intui că se va purcede la cea de-a cincea etapă, ultima în implementarea strategiei anti PDM. Aceasta va consta în organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în rezultatul cărora PDM ar putea ajunge un micuţ partid parlamentar sau chiar extraparlamentar. Dacă acest lucru se va întâmpla, oponenţii PDM vor putea spune că au câştigat definitiv lupta cu colosul care până mai ieri a dominat (politic şi nu numai) în totalitate Republica Moldova.

www.coment.md

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...