[ X ]
Important5 Mai 2019 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova 

Într-o săptămână marcată profund de pasivitate politică, Preşedintele Igor Dodon a avut câteva acţiuni importante. 

Astfel, în debutul săptămânii, şeful statului a transmis un mesaj clar cum va proceda în continuare. El a declarat că, după consultarea fracţiunilor parlamentare, ar putea propune un candidat la funcţia de Prim-ministru, fie reprezentant al Partidului Socialiştilor, care s-a plasat pe primul loc în alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019, fie un reprezentant al echipei prezidenţiale. Astfel, Preşedintele a dat clar de înţeles că fie deputaţii vor vota Premierul, echipa şi programul ce li se va propune, fie se va merge la alegeri parlamentare anticipate.

Tot în această săptămână, şeful statului a participat la marșul și mitingul echității sociale organizate de Partidul Socialiștilor cu prilejul Zilei Solidarității Oamenilor Muncii. Șeful statului a salutat miile de participanți ai evenimentului și i-a felicitat cu ocazia acestei sărbători internaționale. Igor Dodon a subliniat că scopul principal al echipei prezidențiale este asigurarea unei vieți decente pentru oameni acasă, iar cea mai mare onoare pentru politicienii responsabili este cea de a servi poporului Republicii Moldova.

Tot în această săptămână, Președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru în Autonomia Găgăuză, orașul Ceadâr-Lunga. Șeful statului a participat la ședința solemnă în cadrul căreia Bașcanul Irina Vlah a făcut public raportul pentru patru ani de activitate în această funcție. Igor Dodon a apreciat înalt rezultatele obținute de Irina Vlah în funcția de Bașcan, menționând Autonomia Găgăuză drept un exemplu pentru alte regiuni din Republica Moldova.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...