[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Martie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Alina Russu, Preşedinta Comisiei Electorale Centrale

Această săptămână a fost marcată de mai multe evenimente care, în marea lor majoritate, au avut legătură cu alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. 

Cei mai mulţi observatori străini şi locali au menţionat că, în linii mari, alegerile au corespuns standardelor internaţionale în materie, iar neregulile înregistrate nu au fost de natură să influenţeze decisiv rezultatele scrutinului.

Aceasta e o apreciere bună pentru Comisia Electorală Centrală şi personal pentru Alina Russu, mai ales dacă luăm în calcul suspiciunile enunţate de unii concurenţi electorali privind posibilitatea fraudării rezultatelor.

De asemenea, ar fi de menţionat că, spre deosebire de precedentele scrutine, de data aceasta nu am avut proteste imediat după alegeri şi care să se refere la prestaţia CEC. Aceasta iarăşi e o bilă albă pentru echipa condusă de Alina Russu.

În general, se poate de spus că CEC şi personal Alina Russu au trecut cu succes examenul alegerilor parlamentare.

TRIBUNA precizează: Alina Russu a absolvit în 1998 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind licențiată în drept. În perioada 2003-2004 a făcut studii de masterat în drept internațional public, facultatea de drept, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Totodată, în perioada 1996-2010 a participat la diverse studii/seminare naționale și internaționale în domeniul dreptului (Universitatea pentru Democrație (UniDem) Campus, Comisia de la Veneția, Trieste, Italia, Centrul „Robert Schuman” pentru studii avansate, Strasbourg, Franța etc.). Primul loc de lucru, pe care l-a deţinut în perioada 1997-1998, a fost asistent juridic la Centrul internațional pentru susținerea creației jurnaliștilor. În 1998 trece cu lucrul la Preşedinţia Republicii Moldova, unde, pînă în 2009, deţine pe rînd astfel de funcţii ca: referent, consultant principal, Serviciul acte al Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Serviciul asistență organizatorică, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef-adjunct, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În septembrie 2009 îşi începe activitatea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în decembrie 2014, deţine funcţia de consultant principal al fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura XVIII și XIX. Din aprilie 2015 pînă la numirea în componenţa CEC, a fost șefa Cabinetului Președintelui fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova. Alina Russu are şi experienţă de activitate în cadrul CEC. Pe perioada alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi a alegerilor locale generale din 2015, ea a fost reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...