[ X ]
[ X ]
Important12 Iunie 2018 11:00

Un ex-deputat explică în ce a constă, de fapt, secretul victoriei dreptei la alegerile locale noi pentru funcția de primar de Chișinău

Ex-deputatul Zurab Todua, politolog, susține că în Republica Moldova, din 1991 încoace, la alegerile locale pentru Primăria Chișinău niciodată nu a câștigat un reprezentant al forțelor de stânga și el a explicat care este, de fapt, motivul.

După cum informează TRIBUNA, într-un interviu pentru ziarul azer «Каспiй», Zurab Todua, a fost întrebat cum explică victoria reprezentantului forțelor de dreapta, în ciuda popularității tradiționale a stângii.

„Secretul acestui fenomen nu constă într-o predispoziție specială a locuitorilor capitalei la partidele de dreapta, ci – în sistemul electoral. În 1994, pentru a exclude posibilitatea de a câștiga alegerile pentru șefia capitalei un candidat al partidelor de stânga sau a unui reprezentant al comunităților naționale (minorități), Parlamentul, atunci dominat de dreapta, a schimbat sistemul electoral. Orașul a fost redenumit în așa-numita municipalitate și a anexat la el 19 suburbii. De atunci, locuitorii suburbiilor au început să participe la alegerea primarului capitalei. În același timp, ceea ce este curios e faptul că locuitorii orașului nu au dreptul să participe la alegerile primarilor din aceste localități. Datorită voturilor din suburbii, preponderența alegerilor întotdeauna (de obicei, în 3-5%) rămâne în favoarea candidatului de dreapta. Această situație ridicolă nu a fost schimbată. Chiar și atunci când Partidul Comuniștilor a fost la putere în Republica Moldova (2001-2009)”, a precizat ex-deputatul.

Potrivit lui, drept rezultat, pe 3 iunie, în turul II al alegerilor pentru șefia capitalei, Andrei Năstase a acumulat cu 5% mai mult decât Ion Ceban.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine va deveni Primar general al mun. Chișinău?

    View Results

    Loading ... Loading ...