[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news13 Martie 2023 14:08

Demers la MJ și 63 de petiții către deputații PAS! Dinu Plîngău: Solicităm limitarea activității Partidului „Șor”

Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat că formațiunea a pregătit o sesizare pe care o va depune la Ministerul Justiției (MJ) și în care este vizat Partidul „Șor”, informează TRIBUNA.

„În demers se va solicita onorarea obligațiilor de serviciu de către Ministerul Justiției și aplicarea articolului 21 din Legea privind activitatea partidelor politice, ce se referă la limitarea activității partidelor”, a declarat politicianul, făcând referire la informațiile despre „pregătirea unor destabilizări”.

Potrivit spuselor sale, „Partidul „Șor” recidivează în încălcarea legislației, fără a fi luate măsurile necesare în acest sens din partea organelor abilitate”.

Președintele Platformei DA a amintit că, deputatele formațiunii, încă pe 25 septembrie 2019, au depus o sesizare de acest gen la Ministerul Justiției, condus atunci de Olesea Stamate.

„Din păcate, acest demers a fost neglijat, or, astăzi nu am mai fi discutat despre folosirea acestui partide pe post de sperietoare sau de unealtă în provicaea unor destabilizări”, a subliniat el.

Totodată, Dinu Plîngău a spus că formațiunea va pregăti și 63 de petiții în adresa celor 63 de deputați ai majorității parlamentare, ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru examinarea motivului de ce nu se aplică legislația cuvenită de către Ministerul Justiției cu privire la activitatea partidelor politice.

„Dacă nu vor fi reacții la aceste petiții, toate organizațiile teritoriale ale partidului nostru vor demara colectarea semnăturilor pentru a face presiune publică asupra Ministerului Justiției, parlamentarilor, pentru a face ordine în activitatea partidelor din Republica Moldova”, a punctat fostul deputat.

Vedeți mai jos demersul Platformei DA:

Către: Ministerul Justiției al Republicii Moldova

Ministru – doamna Veronica Mihailov

Doamnă Ministru,

Republica Moldova este bulversată de mesajele apocaliptice în legătură cu ultimele evenimente ce indică la pregătirea unor destabilizări. Ținând cont că toate aceste acțiuni, cât și liderii sau mijloacele financiare folosite pentru pregătirea unor asemenea scenarii au legături directe sau indirecte cu Partidul Politic ȘOR, Platforma Demnitate și Adevăr reiterează despre necesitatea implicării Ministerului Justiției prin onorarea obligațiunilor legale și luarea unor decizii ce se impun prin aplicarea ar. 21 din Legea privind partidele politice, ce se referă la limitarea activității partidelor politice.

În acest context reiterăm că Partidul Politic ȘOR recidivează în încălcarea legislației, fără a fi luate măsurile necesare din partea organelor abilitate prin lege de a curma folosirea practicilor de încălcare a legislației și compromitere prin neglijență sau lipsă de atitudine din partea Ministerului Justiției a tuturor instituțiilor statului ce au drept obligație aplicarea legislației conexe activității partidelor politice.

Pe 25 septembrie 2019, deputatele în Parlamentul Republicii Moldova au sesizat Ministerul Justiției pentru ca cel din urmă să aplice art. 21 din Legea privind partidele politice, solicitând limitarea activității acestui partid, invocând argumente precum că liderii acestui partid, potrivit informațiilor parvenite de la Procuratura Generală, SIS și MAI sunt implicați în frauda bancară, iar banii murdari sunt folosiți continuu în scopuri politice, totodată s-au adus argumente despre implicarea acestui partid în uzurparea puterii în stat, încălcarea legislației electorale și penale la capitolul coruperea alegătorului. Totodată, cu mare întârziere și sub presiunea publică, Guvernul Republicii Moldova a sesizat Curtea Constituțională în privința declarării Partidului Politic ȘOR drept partid neconstituțional, aducând acuzații privind nerespectarea principiilor statului de drept. În consecință, tergiversarea proceselor de aplicare a legii doar sporește riscurile de securitate tot mai des discutate în spațiul public și creează percepții că aceste ezitări din partea factorilor de decizii au la bază o anumită comoditate politică.

Reiterând cele menționate mai sus, solicităm ca Ministerul Justiției să-și onoreze obligațiunile legale descrise la art. 21 din Legea privind partidele politice și să inițieze procedura de limitare a activității Partidului Politic ȘOR și în cazul constatărilor unor abateri repetate în activitatea acestui partid, să fie inițiată procedura de radiere forțată din registrul partidelor politice. Totodată să fie solicitată urgentarea examinării sesizării depuse în adresa Curții Constituționale privind neconstituționalitatea Partidului Politic ȘOR.

Cu respect,

Dinu Plîngău, Președintele Platformei DA”.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...