[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news12 Martie 2023 12:38

Tariful la gaz - 17 lei?! Vlad Filat: Va fi surpriza noului vechi Guvern, doar că... 

Ex-Premierul Vlad Filat, fruntaș al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat că, în condițiile în care prețul la gaz pe piața internațională este în scădere – ajungând la sub 500 USD pentru 1000 metri cubi, iar tariful pentru consumatorii finali continuă să fie unul mare – 29,27 lei pentru 1 metru cub, este pertinent nu doar să ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru, dar și să cerem micșorarea tarifului, informează TRIBUNA.

Politicianul, în cadrul emisiunii „Săptămâna la raport” de la Cinema 1, a constatat că au fost cumpărate anterior cantități de gaz natural la prețuri foarte mari, care este consumat acum la un tarif mare pentru consumatori.

„Din câte știu, se cumpără acum gaz și la preț mai mic…

Ceea ce înțeleg eu că va fi surpriza noului Guvern, de fapt vechiul Guvern – micșorarea tarifului la gaz, începând cu luna mai. Va fi aproximativ 17 lei. Dar vedeți că, acest tarif va veni când consumul de gaz va scădea…”, a declarat el, precizând că ar fi fost rațional ca gazul scump să fie consumat la prețurile noi de piață, iar achizițiile pentru consum curent să fie la preț nou.

Vlad Filat a mai spus că s-a ajuns în această situație „deoarece a existat o lipsă totală de înțelegere despre cum trebuie să fie gestionat domeniul energetic în condițiile unei crize autentice – nu a fost una imaginară, însă acțiunile ce au urmat au fost absolut inexplicabile, negândite și implementate în regim de pompier. Or, în acest caz erau necesare consultări largi pentru un plan de acțiuni. Trebuiau decizii rapide, dar nu tâmpite”.

Totodată, el a spus că până acum nu s-au făcut calcule „cât ne-a costat pe noi diferența de tarif care putea fi evitată în anumite perioade, dar poate fi vorba de cel puțin peste 100 mln. dolari care puteau merge în alte domenii – medicină, infrastructură etc.”.

Ex-Premierul a remarcat că Guvernul are cetățeanul căruia trebuie să-i ofere condiții pentru viață bună, dar în această iarnă cetățenii au sărăcit.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...