[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial4 Martie 2023 09:00

Cercetările sociologice - diagnostic social, sursă de idei, sensuri și priorități sociale

Un călugăr înțelept spunea: “Unde nu-i cap, vai de picioare! Dar și unde nu-s picioare, vai de cap!”

Un cap prost, dărâmă tot corpul. Dar fără corp, nici capul nu supraviețuiește.

Ce sunt sondajele de opinie?

Sondajele de opinie (sau cercetările sociologice) nu sunt o jonglare cu cifre, fără reguli. 

Sondajele sunt un exercițiu matematic, pot fi numite și măsurători, care se execută după niște reguli bine definite, și rezultatele generate au o eroare calculabilă. 

Grupul care a executat un sondaj deține dovezi pe fiecare etapă a procesului și le poate prezenta la necesitate.

Altfel acțiunile nu pot fi numite sondaj de opinie.

Probabil că în perioada următoare, sub presiunea tot mai multor dezbateri publice pe marginea rezultatelor prea diferite a multor sondaje, se va ajunge la crearea unui cadru normativ de certificare a activității de cercetare sociologică, așa încât societatea să fie protejată de apariția unor date false cu caracter manipulator.

Care este utilitatea sondajelor de opinie?

Sondajele de opinie oferă mult mai multă informație, decât atitudinea societății față de partide și persoane publice. Informație social importantă și utilă.

Rezultatele sondajelor reprezintă blocuri de date, care reflectă starea emoțională a societății, descriu problemele considerate prioritare de comunitate, vorbesc despre așteptările și fricile oamenilor.

Fiecare sondaj de opinie realizat corect e un diagnostic social și, în același timp o sursă de idei, sensuri și priorități sociale.

Într-un model democratic de guvernare, relația între guvernare și popor e prioritară, și sondajele de opinie sunt sursa matematică de informare pentru autorități.

Rezultatele sondajelor de opinie pot deveni parte a înțelegerii între autorități și comunitate, astfel creând oportunitatea de cooperare maximal eficientă a tandemului guvernare – comunitate.

Din sondaje autoritățile cunosc atmosfera care domnește în societate; află care sunt problemele, îngrijorările și așteptările oamenilor; și se informează despre nivelul de aprobare de către oameni a deciziilor luate și acțiunilor realizate. Și toate astea prin metode științifice probate.

Sondajele de opinie sunt cheia sincronizării agendei guvernării cu agenda societății.

Dacă facem paralelă cu serviciile medicale, sondajele de opinie reprezintă un diagnostic al societății.

Iar companiile specializate în realizarea sondajelor de opinie (a nu se confunda cu simularea sondajelor), sunt surse de idei și sensuri, generatori priorități sociale și soluții de creștere a nivelului de unitate socială.

Vitalie Dragancea

 

Notă: Opinia autorului nu neapărat coincide cu opinia redacției.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...