[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii3 Martie 2023 07:00

Experți: Modificarea denumirii limbii în Constituție, în condițiile actuale tensionate, va duce la destabilizarea situației

90,7% din experți (47 experți din 22 de țări) consideră că, modificarea denumirii limbii în Constituție, în condițiile actuale tensionate, va duce la destabilizarea situației din țară. Concluzia a fost făcută în cadrul proiectului „Rating Politic” pentru luna februarie 2023 prezentat de Compania ”Intellect Group”, informează TRIBUNA.

Totodată, 82,5% consideră că politica instabilă a prețurilor duce la destabilizarea situației.

 Iar 71,5% cred că legea anti-separatismului ar putea provoca stabilizări.

„Modificarea limbii în condițiile actuale complicate pentru Republica Moldova este o întrebare delicată ce necesită prudență. Rezolvarea va fi posibilă doar în termen lung, prin eforturi mici și dialog maxim cu societatea. În condițiile când aproape 40% din societate vorbesc limba moldovenească, introducerea cu forța prin încălcarea legii (decizia Curții Constituționale) definiția „limbii române” va duce la scenarii negative” – au afirmat experții din proiect.

Amintim că, ieri, proiectul privind înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova a fost votată în prima lectură de Parlament.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...