[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii12 Iulie 2022 13:59

Expert: Rata inflației de aproape 32% e mult prea mult. E clar că lucrurile nu merg prea bine în această țară

Noi azi trăim mai bine decât vom trăi peste o lună, în perioada viitoare sau perioada rece a anului. Declarația a fost făcută de analistul economic Viorel Gîrbu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, informează TRIBUNA.

Expertul a spus că situația este dramatică, or, creșterea inflației deja a ajuns la 31,8% în luna iunie curent.

„Rața inflației de aproape 32% este mult prea mult și este clar că lucrurile nu merg prea bine în această țară. Oare ce gândește omul când scoate aceeași sumă de bani la magazin și cumpără tot mai puțin?! Este clar că oamenii sunt tot mai supărați…”, a menționat el.

Viorel Gîrbu a spus că „poate pozitiv e faptul că Guvernul actual a fost expus mai multor crize și are astfel o scuză privind modul în care guvernează.”

„Este lipsa de gândire, de politici, PAS e lipsit de inițiativă. PAS și-a dorit foarte mult puterea, dar de ce și-a dorit acest lucru nu înțeleg?! Au schimbat persoane în funcții, cu aceasta au început și au făcut… Dar în economie e greu să găsești date despre ceva pozitiv și aceste informații să i le atribuim PAS”, a menționat economistul.

Totodată, el a spus că nu știe „ce putere a mai avut asemenea libertate”. „Poate face ce vrea”, a precizat expertul.

Cu referire la inflația mare din Republica Moldova, Viorel Gîrbu a declarat că nu e corect să dăm vina doar pe război, dar și că toate economiile sunt deschise și în toate țările, chiar și România, Statele Unite, inflația este de import.

„De ce în Ucraina e mai mică? De ce în România…? Tot sunt economii deschise. Noi putem influența anumite situații din interiorul Republicii Moldova. Dat fiind faptul că, noi suntem lideri la inflație… avem toate șansele să nimerim în stagflație”, a spus expertul.

Analistul economic a spus că, în această situația, Executiv trebuie să analizeze minuțios situația.

„Guvernul să vadă prețurile de import și prețul pe care-l plătește consumatorul final, să vadă diferențele și să vadă care sunt explicațiile acestor diferențe, să deseneze tot lanțul produselor importante și în cazul în care e discrepanță foarte mare – să vină cu soluții. Acest lucru trebuie făcut nu doar pe categorii de produse, ci chiar pe fiecare produs, mai ales în cazul produselor importante pentru societate”, a subliniat el.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...