[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Iulie 2022 07:00

(INTERVIU II) Vadim Ceban: E corect ca „Moldovagaz” să fie privită ca parte a echipei Republica Moldova - nu ca oponent

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, în continuarea discuției de săptămâna trecută, pentru TRIBUNA, a vorbit despre dezvoltarea companiei, planuri și proiecte de viitor, dar și despre sectorul energetic în general.

TRIBUNA: Domnule Ceban, cum vedeți dvs. dezvoltarea „Moldovagaz”: Să vândă mai mult gaz consumatorilor din Moldova și să câștige mai mult pentru acționarii săi ruși? Poate întrebarea e formulată prea dur, dar anume așa se vorbește „prin târg”…

Vadim Ceban: A vinde mai mult gaz, cum vă exprimați, înseamnă a crește numărul consumatorilor de gaze, sau a crește capacitatea lor de cumpărare. Creșterea vânzărilor „Moldovagaz” ar fi un semnal de creștere economică și a bunăstării societății. Cred că așa semnale sunt obiectivul autorităților naționale. În aceste condiții, „Moldovagaz” ar achita mai multe taxe de toate tipurile.

Cât privește profitul pentru acționarii ruși, e firesc ca fondatorii afacerilor să obțină profit din investiția lor. Dar, pentru a ajunge la profit, trebuie mai întâi să construiești o organizație competentă, care oferă produse și servicii utile oamenilor, la un preț competitiv.

Dintr-o afacere profitabilă nu câștigă numai acționarii, ei câștigă ultimii. Primii câștigă clienții și statul, prin taxe. Apoi câștigă echipa companiei. Cred că Guvernul își dorește ca fondatorii afacerilor să câștige – acesta ar fi un indicator că Moldova e un loc bun pentru investiții.

Propun să privim „Moldovagaz” și din alt punct de vedere. Serviciile „Moldovagaz” sunt necesare, utile și competitive ca preț. Altfel, consumatorii ar renunța la ele.

Cu cât compania are un portofoliu mai mare de clienți, cu atât e mai utilă societății și țării. Serviciile noastre ajung la 740 mii consumatori – e un portofoliu impresionant pentru Moldova. Noi zilnic simțim povara responsabilității în fața consumatorilor și a țării.

T.: Totuși, ce planuri de dezvoltare are „Moldovagaz”? „Moldovagaz” deja e o companie foarte influentă în Republica Moldova – vreți să o faceți și mai influentă? Aceasta e mai mult spre binele Moldovei ori spre binele acționarilor „Moldovagaz”?

V.C.: E bine că ridicați aceste subiecte și în așa mod. Se simte necesitatea unui șir de clarificări, pentru depășirea unor impresii deformate.

Unu. „Moldovagaz” e strâns legată de clienții „Moldovagaz”. Pentru noi e vital important să fim utili clienților noștri, numai atunci ei vor prefera serviciile noastre. Trebuie să fim competitivi și să putem satisface nevoile clienților mai bine decât alții. Prioritatea noastră sunt clienții „Moldovagaz”.

Doi. Cred exagerată opinia despre influența „Moldovagaz”. În Moldova, sectorul energetic e reglementat după cele mai bune practici europene și statul deține instrumente eficiente pentru a preveni orice abuz. Deci, influent e statul.

Trei. Orice succes al „Moldovagaz” se răsfrânge instant și asupra statului. În genere, succesul companiilor totdeauna înseamnă succesul țării, pentru că reprezintă succesul unui parteneriat între autorități și întreprinderi. Prin urmare, e corect ca „Moldovagaz” să fie privită ca parte a echipei Republica Moldova – nu ca oponent.

T.: Să revenim la planuri. Ne puteți da detalii despre ce servicii sau produse noi, vă propuneți să dezvoltați în următoarea perioadă? 

V.C.: Asta și vreau să fac. De mai mulți ani sunt pasionat de proiectul de construcție în Republica Moldova a unei centrale electrice pe gaze naturale. Pe malul drept se produc doar 15% din energia electrică consumată în sezonul cald, și doar 35% din energia consumată în sezonul rece. E evidentă necesitatea acută de a crește capacitățile de producere a energiei electrice.

Centrală electrică va fi nu doar un pas în direcția creșterii securității energetice a țării. O așa centrală va crește consumul de gaze la nivel național și va transforma piața noastră în una mai atractivă. Vom obține o poziție de negociere mai bună.

Gazele naturale sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător decât petrolul și produsele petroliere, prin urmare energia electrică produsă va fi una verde.

Așa o centrală electrică ne va aduce experiențe practice în producerea energiei folosind soluțiile tehnice moderne. În țară va apărea o generație nouă de ingineri. Acești ingineri vor determina modernizarea sectorului energetic național.

Am făcut calcule referitoare la raționalitatea economică a unui așa proiect și suntem în proces de promovare. Sunt optimist și cred că nu mai e mult până departe – dar încă nu pot oferi termeni.

T.: Adică vreți ca „Moldovagaz” să fie jucător și pe piața energiei electrice?

V.C.: O parte din gazele naturale livrate de noi și așa sunt folosite pentru producerea energiei electrice. Proiectul nostru va crește capacitățile de producere a energiei electrice în interiorul țării.

Problema dependenței energetice a țării nu va fi soluționată printr-o acțiune. Numai printr-un set de acțiuni, prin investiții și încercări, prin acumularea experiențelor și prin crearea unor condiții atractive.

T.: Cum alegeți proiectele de dezvoltare? Din ce raționamente reieșiți – din obiectivele companiei, ori din ce are nevoie societatea?

V.C.: Trăim într-o economie de piață și orice produs ori serviciu trebuie să fie social util și competitiv – altfel proiectul nu are șanse de succes. Deci, primul raționament e ceea ce facem – să fie util oamenilor.

Când ne gândim la proiecte de dezvoltare, încercăm să identificăm goluri în dezvoltarea social-economică a țării, care le putem compensa prin competența și posibilitățile noastre. Încercăm să privim problema ca pe oportunitate.

Țara noastră e afectată puternic de plecarea oamenilor. Practic toți moldovenii au rude și prieteni plecați din țară. Comunicând cu cei plecați noi știm de ce au plecat din Moldova și ce au găsit în alte țări. Nivelul modest de dezvoltare socială, economică și tehnologică – e unul din cele mai importante motive.

Cred că „Moldovagaz” poate contribui la dezvoltarea și modernizarea domeniului energetic, astfel putem aduce aportul la creșterea încrederii oamenilor în ziua de mâine a țării.

T.: Mai aveți idei în afara centralei electrice? Ori centrală electrică e un proiect prea mare și nu mai rămâne loc pentru altele?

V.C.: Centrală electrică, într-adevăr e un proiect mare, dar sunt și alte gânduri. Una dintre prioritățile Uniunii Europene (UE) e dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă. În calitate de țară candidat, Republica Moldova, probabil, tot trebuie să țină cont de directivele UE și să susțină dezvoltarea acestui sector.

Credem că „Moldovagaz” ar putea fi un investitor și operator în domeniul regenerabilelor. Investițiile în producerea energiei solare sunt un subiect de care suntem interesați și credem că pe acest domeniu în următorii ani vom observa progrese mari.

Pentru început ne propunem să investim în regenerabile, așa încât o parte din energia electrică consumată de „Moldovagaz” să fie verde.

De mulți ani sunt interesat de acest domeniu, urmăresc evoluția performanței soluțiilor tehnice și înțeleg că omenirea e foarte aproape de timpul când energia regenerabilă va fi cea mai importantă în coșul energetic.

T.: Priviți aceste proiecte ca profitabile și credeți că pot genera venituri mai mari pentru „Moldovagaz”, decât cele generate de gazele naturale?

V.C.: Progresul tehnologiilor produce schimbări pe toate direcțiile de viața social-economică. E firesc să ținem cont de soluțiile tehnologice noi și să le includem în planurile de dezvoltare a „Moldovagaz”. Investițiile, de obicei, nu aduc profit instant. Acestea vor lărgi gama produselor oferite de Moldovagaz, ne vor oferi posibilitatea să învățăm să operăm cu soluțiile tehnologice noi, să ne eficientizăm costurile de producere și multe altele. Deci, nu ne așteptăm ca proiectele discutate aici să aducă venituri mai mari decât gazele naturale, dar, în timp, pot deveni direcții autonome și profitabile.

T.: Domnule Ceban, ce nu ne ajunge nouă? De ce economia noastră se dezvoltă atât de lent? De ce investitorii nu prea vin în Moldova? Unde greșim și ce ar fi bine să corectăm?

V.C.: Pot veni cu opinia mea. Trebuie să ne schimbăm atitudinea față de mediul de afaceri, în special față de antreprenori. Antreprenorii sunt energia de dezvoltare a oricărei economii și opinia lor trebuie să fie auzită. Nu trebuie să tratăm business-ul ca oponent – ci ca partener, care duce o mare parte din povara socială. Trebuie să regândim parteneriatul clasic societatea, autoritățile și mediul de afaceri – trebuie să înțelegem că suntem o echipă. Să ne auzim, să ne respectăm, să ne ajutăm. Să înțelegem, că fie împreună creștem, fie împreună cădem.

Dacă azi suntem nemulțumiți, înseamnă că trebuie să schimbăm ceva – evident, prin îmbunătățire. Sunt adeptul principiului: ca să obținem ceva ce nu am avut, trebuie să facem ceva ce nu am făcut. Deci trebuie să învățăm să trăim și să acționăm ca o echipă.

T.: Domnule Ceban, vă mulțumim pentru timp și pentru deschidere. Presupun că în perioada următoare la noi vor apărea întrebări referitoare la temele abordate în cadrul acestei discuții și sper că veți răspunde invitației noastre de a le discuta.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...