[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii23 Mai 2022 06:00

Opinie: Foarte probabil că sfârșitul războiului din Ucraina va marca începutul retragerii practice a Republicii Moldova din CSI

Pentru Republica Moldova, apartenența la Comunitatea Statelor Independente (CSI) în contextul războiului ruso-ucrainean momentan nu are o valoare de stringență critică. Declarația a fost făcută de analistul politic Anatol Țăranu, informează TRIBUNA.

Prin refuzul de a prelua exemplul țărilor baltice – a menționat expertul într-un comentariu pentru IPN – noi am ratat șansa noastră de a ne despărți decisiv și irevocabil de lumea rusă în timpul cel mai favorabil, imediat după căderea URSS. „La ora actuală obiectivul absolut al clasei politice moldovenești constă în evitarea revărsării războiului din Ucraina peste hotarele Republicii Moldova. În ceea ce privește apartenența Republicii Moldova la CSI, intenția conducerii republicii de a începe o discuție amplă în societate privind motivele prezenței noastre în această organizație, este pe deplin justificată. Argumentele împotriva prezenței Republicii Moldova în CSI sunt atât de convingătoare și de izbitoare, încât discuția lor largă în societate va deveni un catalizator puternic pentru opinia publică despre inutilitatea și chiar nocivitatea apartenenței la această organizație pentru țara noastră”, a notat el.

În opinia sa, foarte probabil că sfârșitul războiului din Ucraina va marca începutul retragerii practice a Republicii Moldova din CSI, un pas important în despărțirea simbolică, dar și de facto, de lumea rusă.

„Războiul din Ucraina a demonstrat unei lumi mari fața hidoasă a imperialismului rus. Dramatic se împuținează numărul doritorilor, care acceptă să călătorească prin istorie, îmbarcați pe corabia rusă, echipa de comandă a căreia fatal direcționează cursul ei spre punctul destinației finale – la gunoiștea istoriei. Republica Moldova nu are nimic în comun cu această perspectivă, locul ei firesc ținând de reîntoarcerea acasă, în lumea românească, deci, implicit în lumea europeană”, a subliniat Anatol Țăranu.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...