[ X ]
[ X ]
Important4 Octombrie 2021 07:00

ANALIZĂ: Sandu, Greceanîi, Ostapciuc - femei care au făcut și fac istorie în Republica Moldova, deținând cele mai înalte funcții! 

Tot mai multe femei ajung să ocupe funcții înalte în țara noastră, iar ponderea lor în Parlament e tot mai mare după fiecare scrutin. Astfel, TRIBUNA a elaborat un clasament al femeilor care au făcut și fac istorie, care au ocupat/ocupă cele mai înalte funcții în stat – „TOP-10 femei care au ajuns în cele mai înalte funcții de conducere din Republica Moldova”.

Maia Sandu se află în fruntea clasamentului și este prima femeie Președinte al țării, ales prin vot direct de către popor. Ea a depus jurământul și și-a început activitatea la 24 decembrie 2020. Înainte de aceasta, Sandu a fost și Prim-ministru al țării – în perioada 8 iunie-14 noiembrie 2019. Se poate afirma că drumul ei în politică și spre cele mai înalte funcții a început în iulie 2012 odată cu numirea în funcția de ministru al Educației (până în iulie 2015), când a revenit de la Washington.

A doua în top este Zinaida Greceanîi, care, pe parcursul activității sale politice de aproximativ două decenii (din 2002), a deținut mai multe funcții importante. Ea a fost prima femeie care a ocupat funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, fiind numită prima dată la 31 martie 2008. A fost învestită în funcția de Premier a doua oară la 10 iunie 2009, mandatul fiind exercitat până la 14 septembrie 2009. A ocupat funcția de Președinte al Parlamentului în perioada 8 iunie 2019 – 29 iulie 2021. A mai fost ministru al Finanțelor, prim-viceprim-ministru, deputat, dar și candidat la funcția de Președinte al țării și cea de primar al capitalei. În prezent este președinte al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Zinaida Greceanîi este urmată de Eugenia Ostapciuc. Ea devenit deputat în martie 1998 în legislatura a XIV-a, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), fiind secretar al fracțiunii parlamentare a formațiunii, membru al Comisiei permanente pentru protecție socială, sănătate și familie. La data de 20 martie 2001 Eugenia Ostapciuc a fost aleasă Președinte al Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XV-a, fiind prima femeie care a ocupat această calitate. Și-a încheiat mandatul pe 24 martie 2005, când este ales un nou Parlament. În noua legislatură, Eugenia Ostapciuc a fost aleasă din nou deputat și desemnată președinte al fracțiunii PCRM.

Topul integral poate fi citit AICI.

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...