[ X ]
[ X ]
Important20 Septembrie 2021 15:45

Apelul lui Alexandru Slusari către guvernare: „Avem un deficit comercial antirecord...”

Ex-deputatul Alexandru Slusari a spus că vrea să înțeleagă dacă Republica Moldova are nevoie de producătorii autohtoni, or, în opinia sa, e nevoie de o politică de protejare a businessului local, informează TRIBUNA.

„În 7 luni al anului 2021 exporturi din țara noastră au crescut cu 15,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Însă, importurile s-au majorat cu 32,5% și-au atins valoarea de circa 4 MILIARDE dolari. Avem un deficit comercial ANTIRECORD pentru 30 ani de Independență în valoarea de 2,255 miliarde dolari (depășirea importului fata de export) și mă tem ca la finele anului ajungem la un deficit de 3 miliarde. Pe acest fundal producătorii autohtoni din domeniul agroindustrial cu multe greutăți acced în supermarketuri, care sunt controlate din afara țării și cer de la antreprenori naționali bonusuri de 25-40 %. Legea, care prevede amplasarea obligatorie pe rafturi a cel puțin 50 % a produselor agroalimentare autohtone, casa și nu are un mecanism clar de implementare, aprobat de Guvern”, a declarat el.

Fostul parlamentar a mai spus că mulți producători autohtoni din ramura agroalimentara trec prin umilință în relațiile cu retailerii.

„Vorbesc zilnic cu ei și întreb de ce nu sunt vocali pe acest subiect de securitatea economica. Răspund că nu văd rostul, atâta timp cat simt ca politica actuala economica a statului mai mult susține importatorii, iar Președintele nu a promulgat legea privind plafonarea intereselor supermarketurilor, chiar dacă actul normativ transpune directiva UE din 17 aprilie 2019. Nu sunt de acord ca trebuie de tăcut, dar asta e realitatea”, a subliniat politicianul.

Slusari a venit, totodată, cu un nou apel către guvernare:

„Formula liberală cu economia totalmente deschisă pune în pericol zeci de mii de locuri de muncă și alimentează migrația populației. E nevoie de politica protejării businessului autohton, care poate fi aplicată inteligent, fără încălcarea angajamentelor internaționale.”

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...