[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Martie 2021 12:00

(INTERVIU) Pavel Filip: În viitorul Parlament, PDM va înclina balanța decisiv în favoarea unei guvernări pro-europene

Interviu cu Pavel Filip, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Dle Preşedinte, la începutul anului 2020 PDM a revenit la guvernare. Ce v-a determinat?

Într-adevăr, în luna martie, luând în calcul criza pandemică, ce se prefigura deja destul de clar, dar şi evaluând posibilele ei consecinţe de ordin social şi economic, PDM a decis să revină la guvernare. Urma o perioadă destul de complicată şi era evident că un Guvern minoritar, care era în funcţie la acea etapă, nu avea cum să o gestioneze. De aceea, fiind un partid responsabil şi având o bogată experienţă de administrare a treburilor publice, am decis să ne asumăm riscul de a reveni la guvernare. Am pus mai presus interesele ţării, atunci când am luat decizia respectivă, or interesul de partid ne dicta să ne ţinem cât mai departe de Guvern într-o perioadă atât de complicată.

De ce aţi spus că aţi riscat revenind la guvernare? Aţi avut în vedere doar condiţiile dificile dictate de pandemie?

Nu doar. Era absolut evident că guvernarea alături de socialişti nu urma a fi simplă. Și nu a fost. Suntem partide diferite, cu viziuni diferite legate de vectorul extern al țării, relațiile cu vecinii România și Ucraina, infrastructura energetică, educație, apărare, reglementarea conflictului transnistrean. Anume aceste portofolii le-am preluat și cred că am reușit să menținem echilibrul în acest an. Abia acum, la sfârșit de an, cred că mulți înțeleg, într-un fel, la ce am ținut piept în această perioadă. Dacă nu am fi revenit atunci în Guvern, cu siguranță proiecte ca statutul limbii ruse, revenirea propagandei rusești sau Ziua Europei nici nu ar fi fost puse în discuție. Imediat după ce am plecat din Guvern, socialiștii s-au developat și au intrat în această coaliție cu Șor, lansând această serie de proiecte-grenadă precum cele din ultimele săptămâni.

Cum aţi califica prestaţia PDM la guvernare în 2020?

Colegii pe care i-am delegat în Guvern au demonstrat că sunt profesionişti adevăraţi şi au gestionat eficient domeniile ce le-au fost încredinţate, în condiţiile în care acest lucru a fost posibil pe timp de pandemie. Sunt mândru de ei, toată echipa este. Educație, apărare, externe, reintegrare, securitate energetică și infrastructură: sunt sectoare pe care am avut progrese. Dacă nu era pandemia cu toate consecinţele sale, rezultatele colegilor din Guvern ar fi fost mult mai bune. Sunt absolut sigur de aceasta.

Anul 2020 a fost marcat nu doar de pandemie, ci şi de alegerile prezidenţiale. De ce PDM nu şi-a înaintat propriul candidat?

PDM a dovedit şi de această dată că are capacitatea de a evalua corect situaţia. Era absolut evident că în campania prezidenţială erau doi candidați. N-am vrut să ne mințim alegătorii, ne-am concentrat pe activitatea în Guvern și Parlament. Am luat această decizie în urma unor consultări cu toți membrii de partid și ne-am convins că a fost decizia corectă.

Aveţi în vedere amplele campanii de consultări demarate de PDM în toamnă (cu activul de partid şi cu cetăţenii), dar şi oferta politică cu care aţi venit imediat după alegeri?

Exact. Prin campania de consultări cu activul noi am oferit tuturor dovada că rămânem o formaţiune cu autentică democraţie internă, care ia decizii prin consens şi în urma unor ample dezbateri a problemei, având în vedere toate aspectele. Nu cred că multe partide din Moldova se pot mândri cu o astfel de democraţie internă!

Din alt punct de vedere, consultările cu cetăţenii ne-au permis nu doar să luăm pulsul real al societăţii, să identificăm aşteptările reale ale oamenilor, dar şi să le prezentăm viziunea noastră pentru depăşirea crizei fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova. Ne-am bucurat să constatăm că agenda PDM este perfect pliată pe aşteptările oamenilor şi că viziunea noastră de depăşire a crizei se bucură de o largă susţinere în societate.

De ce aţi decis să vă retrageţi de la guvernare după alegerea noului Preşedinte al RM?

În situația în care țara era măcinată de pandemie și criză economică, era clar că era necesar ca toate partidele parlamentare autentice să facem front comun în numele prezentului şi viitorului Republicii Moldova. Prin decizia noastră de a ne retrage de la guvernare, nefiind implicaţi în alegerile prezidenţiale sub nicio formă, noi am considerat că putem oferi partidelor parlamentare autentice platforma necesară pentru a demara dialogul. În plus, existau deja semnale că socialiștii nu sunt corecți și că au deja înțelegeri ascunse cu Șor. Nu am dorit să fim parte dintr-un astfel de parteneriat.

Finalul de an a adus noi plecări din PDM…

PDM rămâne partidul cu una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri partinice şi cu un număr impresionant de reprezentanţi în administraţia publică locală. Evident, că suntem ţinta mai multor atacuri, scopul cărora este de a ne slăbi poziţiile şi de a ne afecta unitatea. Aceste atacuri vin din partea celor care-şi doresc cu orice preţ ca PDM să nu facă parte din viitorul Parlament şi să nu încline decisiv balanţa în favoarea unei guvernări pro-europene a Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, aceste atacuri vin din partea celor care doresc să preia din electoratul PDM. Noi înţelegem toate aceste lucruri, dar mai ştim şi altceva: oricât de mult se va lovi în PDM, vom rămâne aceeaşi echipă puternică, indiferent de faptul că presiunile ce se fac uneori, cu regret, dau rezultatele dorite de regizorii din umbră.

Cum apreciaţi şansele PDM în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate?

Noi ne-am expus opinia că alegerile parlamentare anticipate ar fi trebuit să aibă loc nu în lunile următoare, ci măcar în toamna anului viitor ca să reuşim, printr-un efort comun, să soluţionăm cel puțin cele mai grave probleme cu care se confruntă ţara. Dar suntem gata pentru orice scenariu legat de anticipate. Avem o echipă puternică şi suntem sincer ataşaţi intereselor ţării, ale cetăţenilor, iar aceasta ne va ajuta și în continuare.

Sursa: Almanah Politic-2020

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...