[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important28 Octombrie 2020 06:30

Politolog: „Evident, propagarea ipotezei că alegerile sunt sau vor fi falsificate este o manipulare a opiniei publice”

Politologul Dionis Cenușă s-a referit, din nou, la „falsificarea” alegerilor prezidențiale, și afirmă că, ceea ce se vede cu ochiul liber nu este falsificarea lor, ci manipularea opiniei publice, informează TRIBUNA.

„-Probabil, cel mai simplu exercițiu pe care îl face practic oricine cu priză la public este să arunce umbră peste alegerile prezidențiale. Este extrem de ușor sa ipotizezi că alegerile vor fi neapărat falsificate, mai ales dacă te folosești de toxicitatea indivizibilă a factorului rusesc. -Nu contează deloc faptul că nici observatorii internaționali și nici cei locali nu susțin ipoteza despre falsificarea alegerilor curente. Apropo, Promo-LEX a sprijinit deschiderea secțiilor de votare din Rusia. Dar lucrul dat nu este deloc menționat, în schimb se menționează cu certitudine că votul va fi falsificat la secțiile de votare din Rusia. Asemenea argumente par leneșe. – Evident, propagarea ipotezei că alegerile sunt sau vor fi falsificate este o manipulare a opiniei publice. Acest lucru poate crea o anumită predispoziție în societate de încredere față de tot procesul electoral. În realitate, există precondiții care dezavantajează unii candidați. Dar aceasta nu întrunește condițiile unei falsificări”, a menționat expertul, pe o rețea de socializare.

Cenușă mai spune că „presa de la Chișinău, dar și reprezentanții societății civile, pot contribui la îmbunătățirea atmosferei electorale prin concentrarea pe îmbunătățirea procesului, decât pe propagarea anumitor conspirații. Același lucru se referă și la partidele politice”. „Însă nu trebuie sa ne îmbătăm cu apă rece, încă din 2016, eu personal am scris zeci de analize în care atrăgeam atenția asupra influenței factorului rusesc. Dar aceasta a devenit o problemă pentru unele surse mass-media doar după plecarea lui Plahotniuc și pentru că Dodon a devenit bariera politică a opoziției. Nu încap dubii că Dodon a fost crescut pe drojdii între anii 2016 și 2019 prin intermediul relației cu Rusia. Dar influența Rusiei face parte dintr-un proces mai larg al războiului hibrid in regiune”, a precizat politologul.

Potrivit spuselor sale, foarte puține surse media la Chișinău sunt echidistante vizavi de procesul electoral: unele sunt plătite de partide politice și fac tot ce e pe placul stăpânilor, iar altele primesc finanțare externă, inclusiv din Occident, și fac jurnalism politic ce favorizează opoziția.

„În acest context polarizat, cei mai vulnerabili sunt cetățenii care sunt expuși, fără milă, la manipulare din multiple direcții. Deci, ceea ce se vede cu ochiul liber nu este falsificarea alegerilor, ci manipularea opiniei publice”, a conchis politologul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...