[ X ]
[ X ]
Editorial24 Octombrie 2020 08:00

(EDITORIAL) Altfel…

Evoluția umană. Ne obosim cu diverse aranjamente, explicații și încercări, de cele mai multe ori pentru ca să ne protejăm. De toate: de oameni, de lucruri, de virusuri… Și să ne adaptăm, decent, liniștiți și împăcați cu sine, la noile condiții, or, suntem aici și acum. Un aici și acum atât de diferit, pentru că îl împărțim cu COVID-19, alias SarCov-2. Pandemia a răsturnat toate conceptele noastre, a bulversat toate așteptările noastre, ne-a închis în case și în sine…

Cu certitudine că va trece și această vreme tumultoasă și controversată, viața va continua alături și de acest virus, doar că ne învață că nimic nu va mai fi la fel, dacă nu vom conștientiza că trecem printr-o transformare radicală sub toate aspectele.

Și ea, transformarea, dictează anumite condiții, altele decât acelea cu care am fost deprinși, alt comportament, alte relații și, implicit, o altfel de politică. În acest sens are dreptate domnul Pavel Filip, doar că nu sunt suficiente doar declarațiile. Sunt sigur vor urma și acțiuni.

Ceea ce solicită iminent un alt mod de viață, de gândire, de abordări, de asumare a consecințelor.

În primul rând, pandemia de COVID-19 ne blochează ca ființe sociale, deprinse să socializăm și ne forțează la izolare. Acum, mai mult decât oricând, înțelegem profunzimea afirmației blagiene, exprimată în poezia „Sufletul satului”, că „Veșnicia s-a născut la sat”. Or, un apartament, oricât de modern amenajat nu ar fi, nu poate să asigure libertatea omului. Cei patru sau mai mulți pereți ai lui apasă zilnic și insistent asupra psihicului celui sortit să stea în izolare, autoizolare sau bolnav. Doar casele părintești lăsate de izbeliște, părăsite de părinți sau de rudele de la țară, plecate în țări străine, curțile și grădinile mai pot fi spațiu sigur, cu aer curat, libertatea de a munci, a ieși din casă, a investi în ceva util forța fizică și multe abilități și a revigora, recăpăta încrederea în ziua bună de mâine.

Dar aceasta e soluția pentru o perioadă scurtă. Ce se va întâmpla cu activitatea deprinsă de o viață? Vom lucra de la distanță, vor zice unii și vor avea dreptate, dar nu toți pot face acest lucru. Nu toți posedă competențe digitale, nu toate sferele sociale pot fi gestionate și desfășurate online. Ce putem învăța – vom învăța cu siguranță că suntem raționali și ne putem adapta cerințelor stringente ale acestui timp.

Ce se va întâmpla cu economia care e pe brânci, se prăbușește?

Mai avem un noroc dat de destin – Agricultura. Suntem o țară agrară și gospodarii adevărați ai acestei țări trăiesc aproape de pământ și asigură existența noastră a tuturor.

Celelalte sfere ale economiei vor trece prin transformări smart, care vor necesita iminent competențe digitale de la cei implicați în activitate.

Un lucru este cert: viața continuă, posibilități de afirmare vor exista, oportunități vor fi identificate și implementate. Poate vom reveni la școlile și grădinițele, casele de cultură și alte spații de menire socială închise și le vom reanima, vom reveni la activități restrânse, cu oameni puțini, care se cunosc și au interese comune. Poate vom înțelege ce comori geografice avem și vom  explora  monumentele istorice, culturale și locurile pitorești cu care am fost înzestrați.

Ne vom simți mândri și tot atât de fericiți în Codrii Orheiului, la mănăstirile și hanurile din țară, pe malul Nistrului sau Prut, la cetăți și alte edificii, ca atunci când admiram locurile minunate din Italia, Austria, Turcia, Croația etc. Descoperirea țării, a identității  noastre culturale, explorarea frumuseților autohtone, va reanima în sufletul fiecăruia valorile autentice, va deveni realitatea noii transformări etico-morale, culturale și civice. Și aceste priorități, atât de mult așteptate spre reanimare de către cetățeni, trebuie să se regăsească în programe și planuri de acțiuni ale tuturor politicienilor și ale guvernării.

Actuala campanie electorală ar trebui să propună soluții la aceste aspecte importante ale vieții, să identifice oportunități pentru condițiile de astăzi ale vieții, dictate de pandemie, care nu va trece fără repercusiuni, care se face și se va face atât de observată. Promisiunile sterile despre un viitor european fără un viitor sigur național sunt trucuri politice atât de depășite și ieftine.

Dar am siguranța că țara are nu numai locuri minunate, dar și oameni de excepție, în context intelectual și moral, al faptelor concrete pentru aici și acum. Că, vezi bine, vorba cântecului „Viața asta-i scurtă tare…” și fiecare om vrea să o trăiască frumos și decent la el acasă.

Mizez pe înțelepciunea și bunul simț al acelor politicieni, care vor propune și realiza pași concreți pentru acum și pentru viitor, pentru a depăși, cu pierderi minime, această criză multidimensională și pentru a reanima încrederea omului în om și în ziua de mâine.

Acum chiar, vorba lui Moromete: „Timpul nu mai are răbdare cu noi”.

Nae-Simion Pleşca, ex-deputat

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...