[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Septembrie 2020 14:00

Omul săptămânii – Ion Ceban, Primarul general al municipiului Chișinău

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban nu încetează să uimească în ceea ce ține de activitatea sa în municipiu. În această săptămână, el a venit cu noi indicații și decizii, a inspectat mai multe șantiere și a venit cu noi anunțuri ce vizează capitala.

Săptămâna a început-o, ca de obicei, cu ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău.

Chiar în debutul săptămânii, Ion Ceban a solicitat ca pretorii, responsabilii primăriei și grupul de monitorizare să iasă pe șantiere pentru a inspecta minuțios lucrările efectuate de către antreprenori, iar cei care nu-și fac bine munca, să fie puși repetat să refacă lucrările.

Totodată, el a venit cu îndemn către profesorii, elevii şi părinţii să respecte măsurile de protecție pentru organizarea procesului educațional în contextul epidemiologic.

În această săptămână, Ion Ceban a anunțat că, Primăria elaborează un mecanism, după care va funcţiona Regulamentul privind salubrizarea şi asigurarea curățeniei în municipiul Chişinău, astfel ca acei care aruncă gunoi în spaţiile publice, să fie pedepsiţi.

De asemenea, a anunțat: că este lansat procesul de revizuire a politicii de impozitare şi taxe locale în municipiul Chişinău; despre un parteneriat cu colegii din Rusia prin care au început procesul de elaborare a Planului Urbanistic General; că va fi prezentat un nou model de gherete, ce urmează a fi instalate pe teritoriul Î.M. „Piața Centrală” în contextul Conceptului de modernizare a întreprinderii. De asemenea – că Parcul Catedralei şi Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” vor fi reabilitate în anul 2021. Va fi creat un grup de lucru tehnic, ce va avea drept scop coordonarea acțiunilor de prevenire, constatare și penalizare a celor care încalcă legea în domeniul construcțiilor. În capitală va fi construită o parcare automatizată, proiect pe care-l vor implementa în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, dar și că lista gheretelor din municipiul Chişinău a fost inclusă pe o platformă online.

Tot în această săptămână, Primarul a anunțat că, trotuarul din str. Bănulescu-Bodoni, în perimetrul bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Columna, urmează să intre în curând în reparaţie. De asemenea, el a mai spus că, continuă procesul de ,,curăţare” a străzilor de panouri publicitare, inclusiv de pe trotuarele şi străzile aflate în reparaţii. A comunicat și despre un proiect de securizare a trecerii pietonale de la str. Zelinski intersecție cu bd. Dacia; că au început lucrările de curăţare a albiei lacului din Parcul „La Izvor”, din sectorul Buiucani; circa 3800 de persoane și familii social-defavorizate din municipiul Chişinău vor beneficia de ajutoare financiare din partea autorităților publice locale. A mai anunțat și despre startul licitației pentru reparația capitală a străzii Tighina din Chișinău, dar și că – circa 300 de metri de trotuar de pe str. Alba-Iulia, de lângă Piața „Delfin” a fost reabilitat, și continuă lucrările de amenajare a Parcului „Alunelul”.

În această săptămână, Ion Ceban a participat la inaugurarea picturii murale de la podul din cartierul Telecentru, a inspectat Parcul „La Izvor”, pentru a se asigura că lucrările decurg în termen. A semnat cu Centrul Internațional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor un Acord de colaborare privind prevenirea consumului de droguri și acordarea ajutorului specializat persoanelor care sunt dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc, jocuri pe calculator, internet.

TRIBUNA precizează: Ion Ceban s-a născut la data de 30 iunie 1980, în Chișinău.  Este licențiat în Matematică și Informatică la Universitatea de Stat din Moldova, deține master la  Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică din Moldova. De asemenea, a absolvit Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”. A mai făcut studii la Colegiul Regal al Institutului pentru guvernare (Londra, Marea Britanie), stagiere la Școala Națională de Administrare pe lângă Prim-ministrul Republicii Franceze (Paris, Franța), Școala de Administrare din Berlin (Germania), iar în prezent este Doctorand în Administrație Publică a РАНХИГС (Moscova, Federația Rusă). Activitatea profesională și-a început-o în 2000-2002, activând la Primăria mun. Chișinău (DGAS, elaborare, coordonare proiecte și programe, domeniul social). Ulterior, în perioada 2002-2004 a activat în cadrul Rețelei Informaționale a Guvernului (Director al departamentului proiecte, vicedirector), 2004-2005 – în Aparatul Președintelui Republicii Moldova (Consultant principal, domeniul politică internă), din 2005 până în 2008 – Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Tineretului (Șef direcție programe pentru tineret, viceministru al Educației și Tineretului), 2008-2009 – Guvernul Republicii Moldova (Șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană), 2009-2011 – Parlamentul RM (Consultant,  șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului), 2011-2014 și 2014-2015 – Parlamentul Republicii Moldova (deputat), din 2015 până în 2019 – Consiliul Municipal Chișinău (Președinte al fracțiunii PSRM în CMC), 2016-2018 – Consilier prezidențial pe politica internă (secretar, purtător de cuvânt al Președintelui Republicii Moldova). Din februarie 2019 până în noiembrie 2019, când a fost ales Primar general al mun. Chișinău, a fost deputat în Parlament, ales pe listele PSRM, iar din 7 iunie 2019 – vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este căsătorit, are doi copii. Posedă limba rusă, engleză și franceză.

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...