[ X ]
[ X ]
Editorial27 August 2020 06:00

TRIBUNA – 9 ani pe piaţa media a Republicii Moldova

Astăzi, www.tribuna.md marchează nouă ani de la lansarea pe piaţa media a Republicii Moldova, perioadă în care am tins continuu să ne dezvoltăm ca o afacere media în adevăratul sens al cuvântului, ca un produs informaţional cu adevărat independent şi care, la elaborarea politicii sale editoriale, ia în calcul doar interesul consumatorilor de informaţie. Riscând să fim acuzaţi de lipsă de modestie, vom afirma, totuşi, că realizarea acestor obiective ne-a reuşit – astăzi, TRIBUNA este una din puţinele instituţii media din Republica Moldova care nu depinde de nimeni şi care-şi poate declara absolut transparent toate veniturile şi cheltuielile.

Independenţa noastră multora le stă ca un os în gât şi de-a lungul anilor nu o dată am fost ţinta atacurilor regizate de unii „prieteni”. Dar ne-am condus de principiul: „Câinii latră, caravana merge”.

De asemenea, nu o dată am avut „propuneri tentante” şi acestea au venit din diferite părţi. Unii politicieni ne-au propus să colaborăm „la bucată”, alţii – „să le dăm în arendă” site-ul pentru o perioadă anume. Au fost şi dintre acei care au dorit să cumpere TRIBUNA, după cum au fost şi „adepţi ai presei libere”, care ne-au propus să scriem proiecte, asigurându-ne că „trebuie să câştigăm nişte granturi ca nu cumva să fim tentaţi să acceptăm colaborări cu politicienii care-şi doresc să controleze presa din Moldova”. Evident, am respins toate aceste „oferte generoase” şi, cu siguranţă, le vom respinge şi în continuare, pentru că ferma noastră convingere este: sau dezvolţi o instituţie media ca afacere, aşa cum e în toate ţările dezvoltate, sau, dacă nu ai capacitatea de a face acest lucru, te laşi de meserie şi mergi să te ocupi cu altceva.

Ne bucură faptul că, în toţi aceşti ani, am reuşit să demonstrăm că în Moldova se poate de făcut afaceri media şi că, pentru a te afirma ca instituţie media, nu e nevoie să umbli cu mâna întinsă pe la diferiţi „sponsori”. Ne bucurăm şi de faptul că suntem printre puţinii care ne decidem singuri politica editorială şi printre puţinii care-şi pot permite luxul să scrie ce vor şi despre politicienii de dreapta, şi despre politicienii de stânga, şi despre cei de centru, şi despre politicile Moscovei, şi despre cele ale SUA, UE sau ale oricărei alte puteri mondiale. Câţi dintre cei ce fac presă în Moldova pot face acest lucru? Unii „trec cu vederea” gafele Maiei Sandu, alţii – pe ale lui Igor Dodon, unii se fac a nu vedea violenţele din SUA, iar alţii – pe cele din Belarus, Rusia etc. Noi nu trecem nimic cu vederea şi nu închidem ochii la nimic, pentru că, fiind „născuţi” de Ziua Independenţei, reuşim să ne păstrăm independenţa şi acum. Şi aşa va fi şi în continuare! Vă promitem!

Cu respect, echipa TRIBUNA              

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...