[ X ]
[ X ]
Editorial28 Iulie 2020 06:00

De ce Pavel Filip nu trebuie să candideze la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova

Partidul Democrat din Moldova a anunţat că va avea propriul candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, dar nu a făcut public numele acestuia, lăsând să se înţeleagă că procesul de identificare încă continuă. Dar aceasta deja îi determină pe unii să creadă că PDM va merge în alegeri cu candidatura liderului său, ex-Premierul Pavel Filip. Însă, chiar şi o analiză sumară a situaţiei în care este PDM, ne duce la unica concluzie logică – înaintarea lui Pavel Filip la funcţia de Preşedinte ar fi o mare greşeală.

În primul rând, pentru că este absolut evident că lupta pentru funcţia de Preşedinte se va da între Igor Dodon şi Maia Sandu/Andrei Năstase. Pavel Filip nu trebuie compromis acum – el are încă o imagine destul de bună din perioada când a deţinut funcţia de Prim-ministru, de numele său fiind legate o serie de realizări frumoase. El trebuie „păstrat” pentru „vremuri mai bune”. Iar aceste vremuri pentru PDM ar putea veni dacă exponenţii dreptei pro-europene vor pierde lupta cu Igor Dodon şi vor urma alegeri parlamentare anticipate. Atunci, Pavel Filip va putea lesne „scoate şi pune pe masă” toate realizările sale pe dimensiunea europeană (orice s-ar spune, dar pe durata mandatului său, Pavel Filip a fost un promotor destul de activ al integrării europene a RM), şi astfel ar avea şanse reale să pretindă la postura de exponent al unei părţi a curentului pro-european din societate.

În al doilea rând, este absolut evident că Partidul Democrat nu este încă suficient de puternic pentru a-i asigura lui Pavel Filip o prestaţie de nivel în alegerile prezidenţiale. Afectat de scindările prin care a trecut în ultima perioadă, PDM are nevoie de ceva timp pentru a-şi reveni. În această situaţie, Pavel Filip ar face mult mai bine dacă s-ar concentra pe construcţia de partid, decât dacă s-ar angaja în scrutinul prezidenţial. Lucrând în direcţia respectivă, inclusiv în timpul campaniei prezidenţiale, Pavel Filip ar reuşi să redreseze situaţia partidului, astfel încât deja în alegerile parlamentare formaţiunea să geneze un randament şi o eficienţă mult mai mare.

În al treilea rând, Pavel Filip trebuie să pună accent pe modelul aplicat pe larg în ţări europene dezvoltate (Germania, Italia etc.). În astfel de state, liderii de partide ţintesc funcţia de Premier, nu cea de Preşedinte. Or, anume funcţia de Premier permite liderului şi formaţiunii, în general, să onoreze angajamentele asumate în faţa alegătorilor. Şi, apropo, Pavel Filip e perceput în mare parte în societate anume ca un bun Premier, dar nicidecum ca un Preşedinte.

Vor înţelege cei din PDM riscurile la care se expun dacă-l înaintează pe Pavel Filip la funcţia de Preşedinte? Nu ştiu. Să vedem…

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...