[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Iulie 2020 14:00

Omul săptămânii - Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal  

În această săptămână, Consiliul Mișcării Politice „UNIREA” a decis oficial desemnarea candidaturii liderului Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Astfel, Dorin Chirtoacă a devenit al doilea candidat oficial desemnat la alegerile prezidențiale.

Potrivit declarației oficiale emise, având în vedere desfășurarea alegerilor prezidențiale în data de 1 noiembrie 2020 și pornind de la imperativul identificării unui singur candidat unionist pentru aceste alegeri, Mișcarea politică „UINIREA” (MPU) a făcut apeluri publice, în formă scrisă, și dezbateri online pe acest subiect.

„Având la bază consultări preliminare, statutare, în cadrul organelor decidente ale partidelor componente, MPU a lua decizia că, candidatul anunțat este Dorin Chirtoacă. MPU va continua să depună eforturi intense pentru identificarea candidatului unionist unic, rămânând, astfel, deschisă propunerilor din partea altor partide unionist, a segmentului asociativ, a mediilor academic, profesionale și artistice, a diasporei, pentru a coagula opțiunea politică și electorală unionist, în viitoarele alegeri prezidențiale. MPU și candidatul anunțat Dorin Chirtoacă vor iniția și vor participa la discuții, dezbateri, mese rotunde și consultări, pentru a se găsi soluția optimă, agreat de electoratul unionist. MPU reiterează asupra necesității unificării segmentului politic unionist, pentru a pune capăt dezbinării artificiale din societate și face apel repetat către celelalte partide unioniste să adere la Mișcare Politică „UNIREA””, se spune în declarația MPU.

Totodată, în această săptămână, Dorin Chirtoacă a organizat și o conferință de presă, în cadrul căreia a vorbit despre importanța coagulării forțelor unioniste din Republica Moldova în vederea participării cu un singur candidat la alegerile prezidențiale.

„Este înțelept să avem un singur candidat unionist. Oare este cazul să ne batem noi între noi, decât să ne batem în turul II? Dacă noi suntem în turul II, cu siguranță, câștigăm. Este necesar să ne regăsim într-o singură mișcare unionistă și să mergem la prezidențiale. Avem nevoie de un președinte al Unirii”, a spus Chirtoacă.

Unionistul a mai declarat: „Venim cu această propunere ca între noi – candidații unioniști – să nu ne batem în campania electorală, să facem o competiție acum”.

TRIBUNA precizează: Dorin Chirtoacă s-a născut la data de 9 august 1978 în Chișinău. În 1993 a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, în 1997 – liceul „C. Negruzzi” din Iaşi (România) – diplomă de bacalaureat, în 2001 – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene – Diplomă de licenţă în drept european. A activat în calitate de redactor la emisiunea „Surprize, Surprize” (TVR 1, România, 2001-2002); redactor-șef al aceleaşi emisiuni (2002 – 2003); coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (2003 – 2005). În mai 2005 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal, iar ulterior – prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni. În 2005, candidează de două ori la funcţia de Primar general al capitalei, dar ambele scrutine nu sunt validate dat fiind prezenţa slabă a alegătorilor la votare.  La 17 iunie 2007, Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău cu 61,17% voturi. La 19 iunie 2011 şi la 28 iunie 2015 este reales în această funcţie. Pe data de 18 februarie 2018 a demisionat din funcţia de primar, iar pe 1 decembrie 2018 a fost ales Preşedinte al Partidului Liberal.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...