[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Iunie 2020 09:00

Declarație: Republica Moldova este deja cu un picior într-o furtună a crizelor multiple

Politologul Dionis Cenușă susține că, „țara se face tot mai roșie de infecții cu COVID-19, dar politicul nu este decis în direcția cărei crize politice să meargă”, informează TRIBUNA.

„Unu – Parlamentul în carantină din cauza a câtorva deputați infectați. Dacă cei cu privilegii se infectează, atunci ceilalți fără de ele vor cădea victime și mai ușor.

Doi – este necesară o guvernare stabilă, din punct de vedere politic și emoțional. Niciun fel exces de zel nu poate avea urmări pozitive la izolarea răspândirii virusului sau salvarea medicilor de infecții.

Trei – Tehnic vorbind, un Guvern nou poate fi instalat, dacă există riscul infectării, nu se aplică instrumente digitale, iar actorii politici refuză să facă concesii. Aceste condiții nu pot asigura o tranziție reușită către un Guvern mai bun și stabil.

Patru – Prețul atribuit vieții umane a scăzut enorm la nivelul retoricii politice și publice. Despre probabilitatea decesului în urma COVID se vorbește mai des decât posibilitatea sigură a unei recuperări. Nu este promovată ideea reintroducerii anumitor restricții. Atât guvernanții, dar si alți actori, inclusiv din spațiul public, comunică într-un stil fatalist cu populația despre probabilitatea decesului, dacă populația se adună în grupuri mari (sărbătorii, ritualuri religioase etc.). Lipsește o comunicare serioasă, fără improvizație și constructivă”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, Republica Moldova „este deja cu un picior într-o furtună a crizelor multiple”.

„În loc de strategii pentru menținerea sau preluarea puterii, clasa politica este obligată să se gândească la modul cum poate fi asigurat un act al guvernării profesionist, stabil și responsabil. Iar valoarea vieții unui cetățean moldovean trebuie să fie apreciată atât la nivel de retorica, cât și prin acțiuni concertate ale actorilor politici, din sectorul privat și public. Arta concesiilor și compromisurilor este mai mult ca niciodată necesara pentru a găsi cât mai multe soluții durabile pentru a proteja cetățenii, medicii și economia”, a conchis Cenușă.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...