[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Mai 2020 14:00

Omul Săptămânii - Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova

În această săptămână, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a fost în centrul atenției opiniei publice, din mai multe.

Chiar în debutul săptămânii, Alexandr Stoianoglo a organizat o conferință de presă, pe care a dedicat-o evoluției investigațiilor în dosarul, intitulat generic „Furtul Miliardului”. Potrivit lui, preluând mandatul a declarat că investigarea „Furtului Miliardului” va fi nu doar o prioritate în activitatea Procuraturii, ci va deveni piatra de încercare a tot ceea ce înseamnă potențial profesional instituțional.

Alexandr Stoianoglo a spus că, ceea ce a prezentat, nu e o noutate, pentru că faptele erau evidente din start. „Doar că în condițiile FRICII și a MINCIUNII, care paralizase societatea și structurile de stat, nimeni nu îndrăznea să investigheze obiectiv aceste fapte. În calitate de Procuror General, e de datoria mea să informez, să readuc justiția socială, să asigur investigarea obiectivă a acestei cauze penale și să fac tot posibilul pentru recuperarea prejudiciului cauzat nu doar statului, ci și fiecăruia dintre noi”, a spus Stoianoglo, precizând că, începând cu anul 2015, beneficiarii „Furtului Miliardului” erau divizați în 3 grupuri de interese: Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat.

Tot în această săptămână, Curtea Constituțională a examinat constituționalitatea unor prevederi din Legea Procuraturii, context în care a fost mult vehiculat numele lui Alexandr Stoianoglo. După declararea unor prevederi drept neconstituționale, președinta CC a precizat că, actualul Procuror General rămâne în funcție și nu este afectat de decizie.

TRIBUNA precizează: Alexandr Stoianoglo s-a născut la data de 3 iunie 1967, în or. Comrat. A absolvit dreptul în cadrul Universității de Stat din Moldova. Activitatea profesională și-a început-o în 1992, activând până în 1995 în Procuratura municipiului Chișinău, ajutor al procurorului municipiului Chişinău, procuror, procuror superior al Secţiei Supraveghere Generală. Ulterior, din 1995 – 2001 a activat în calitate de Procuror al UTA Găgăuzia. Totodată, din 2001- 2007 a fost adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova. Din 2007 – 2009 a activat în calitate de avocat în Biroul individual de avocaţi „Alexandr Stoianoglo”. În 2009, a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deținând această calitate până în 2014. Timp de un an a exercitat și funcția de vice-preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Din  2015 – 2019 a fost Consultant de Proiect, expert la CMI „Martti Ahtisaari Centre”. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 29 noiembrie 2019 a fost numit în funcția de Procuror General. Este căsătorit și are doi copii.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...