[ X ]
Important17 Mai 2020 14:00

Omul Săptămânii - Serghei Popovici, Directorul Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică

În această săptămână, s-a încheiat oficial stare de urgență, declarată acum 2 luni în Republica Moldova. În perioadă respectivă, marea majoritate a activităților obișnuite a structurilor guvernamentale au fost „trecute” pe on-line, iar rolul principal în asigurarea și menținerea acestor procese i-a revenit I.P. Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetice (STISC), în calitate de operator tehnico-tehnologic al serviciilor electronice guvernamentale, dar şi personal Directorului STISC, Serghei Popovici. 

Sarcina STISC a fost de a garanta o comunicare eficientă și securizată între autoritățile publice. Drept urmare STISC  și-a onorat responsabilitățile cu succes, asigurând funcționalitatea și prestarea neîntreruptă a serviciilor Sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice (Internet, Intranet și poștă electronică). Totodată, specialiștii STISC au asigurat administrarea și gestionarea platformei  MCloud, administrarea Serviciului guvernamental de plăți electronice, mentenanța paginilor web guvernamentale și organizarea ședințelor în regim on-line (videoconferințe) pentru o mare parte din autoritățile publice.

Misiunea STISC în această perioadă a fost conturată și prin susținerea digitalizării continue a proceselor de lucru și respectiv utilizarea semnăturii electronice de către persoanele juridice și fizice în activitatea de comunicare cu autoritățile de stat. Drept rezultat, asistăm practic la o dublare a presiunii asupra sistemelor informaționale, iar astfel de servicii precum depunerea declarațiilor pe venit, a rapoartelor financiare, obținerea de acte oficiale, semnarea electronică a documentelor, etc., au putut fi accesate cu ușurință și de la distanță, de toți utilizatorii serviciului semnătură electronică.

Pandemia de coronavirus a creat noi oportunități de a consolida capacitățile tehnologiilor informaționale, fapt adeverit de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, care în această perioadă a pus la dispoziție o serie de măsuri de protecție privind utilizarea tehnologiilor de la distanță, ghiduri online de protecție a copiilor care studiază de acasă și care au devenit cei mai vulnerabili în fața atacatorilor cibernetici, fapt pentru care au și sporit informarea părinților în acest sens. De asemenea au adus în atenția societății cele mai explozive tentative de phishing și escrocherii cibernetice din această perioadă, pentru a anticipa anumite situații neplăcute sau riscuri la care pot fi expuși oamenii.

Reieșind din multitudinea provocărilor și riscurilor de ordin tehnic, operațional inclusiv creșterea fraudelor legate de securitatea cibernetică, se impune necesitatea informării și avertizării constante a angajaților din sectorul public și privat, dar și a întregii populații privind riscurile în mediul online, o provocare deloc ușoară, căreia echipa de profesioniști din cadrul STISC prin efort comun și dedicare, reușesc să îi facă față.

Desigur și în continuare acestei echipe îi revine un rol important, deoarece, chiar dacă starea de urgență a încetat, pandemia și riscurile cibernetice la adresa ei continuă, fapt pentru care Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  trebuie să se manifeste la fel de profesionist cum a făcut-o constant până acum.

TRIBUNA precizează: Serghei Popovici s-a născut pe data de 11 septembrie 1970 în oraşul Floreşti. În perioada 1987-1992 a studiat la Facultatea Organizarea Teritoriului, specialitatea Inginer funciar, Universitatea de Stat în domeniul Amenajării Teritoriului, or. Moscova, Rusia; În perioada 2005-2010 – la Facultatea de Drept, specialitatea Drept Economic, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova; În 2011-2013 a făcut master în drept, specializarea Instituții de drept privat, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova; În perioada 2014-2017 –     master în Științe economice, specializarea Management, Academia de Administrare Publică. În perioada 1992-2004 a activat în calitate de Director financiar al „Flor-TV” S.R.L.; 2004-2006 – Director general al „Florisentim” S.R.L.; 2006-2009 – Vice-director general al Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale”; 2009-2010 – Director de direcţie generală în cadrul CCCEC; 2010 – Vice-director general al Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale”; 2010-2018 – Director general al Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale”; Din 5 mai 2018 este Director al I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”. Deţine titlul onorific „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii” şi Diplomă de gradul întâi conferită de către Prim-ministrul RM.

Are următoarele distincții: Insigna „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţii” (Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor), insigna de piept „Consolidarea Frăției de Arme” (Ministerul Apărării), Crucea Pentru Merit de clasa II (Ministerul Justiției), Crucea Pentru Merit de clasa II (Procuratura Generală). Este deţinător al Certificatului de absolvire a examenului final la cursul de auditori interni (SR EN ISO 19011:2011 pentru SMSI în conformitate cu standardul ISO/CEI 27001:2006, a Certificatului oferit de European Cyber Security Initiate cu privire la finisarea cu succes a Exercițiului de cooperare în cazul unor crize majore de securitate cibernetică – pentru a spori capacitățile de luare a deciziilor la nivel național,  a Certificatului în domeniul Project Management. Serghei Popovici este căsătorit şi are doi copii.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...