[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Martie 2020 10:00

TOP-10 partide care au fost la putere în Moldova

În anii de Independenţă ai Republicii Moldova, la putere s-au perindat mai multe partide. TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional al partidelor care au deţinut puterea în Moldova în diferite perioade.

1)Partidul Democrat

În total, PDM a fost la putere în Moldova timp de circa 12 ani. În perioada 1998-1999 (iniţial ca Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, apoi – ca PDM) a guvernat împreună cu Convenţia Democrată din Moldova şi cu Partidul Forţelor Democratice. În perioada 2009-2019 a avut mai mulţi parteneri de guvernare: PLDM, PL, AMN, PLR, PPEM. Cu fiecare dintre aceştia, PDM a guvernat la anumite etape din perioada menţionată.

2)Partidul Comuniştilor

A guvernat de unul singur în perioada 2001-2009, fiind la putere opt ani şi jumătate. În primul mandat de guvernare (2001-2005) a avut majoritate constituţională.

3)Partidul Liberal Democrat din Moldova

A fost la putere circa şase ani, în perioada 2009-2015. În această perioadă i-a avut ca şi parteneri de guvernare, la diferite etape, pe cei din PDM, AMN, PL şi PLR.

4)Partidul Liberal

A fost la guvernare în perioada 2009-2013 (avându-i iniţial ca parteneri pe cei din PLDM, PDM şi AMN, iar ulterior – pe cei din PLDM şi PDM), dar şi în perioada 2015-2017 (iniţial i-a avut ca parteneri de guvernare pe cei din PLDM şi PDM, iar ulterior a guvernat doar împreună cu PDM, însă având şi suportul unor foşti deputaţi ai PLDM şi PCRM). În total, PL a fost la putere circa 5 ani.

5)Partidul Democrat Agrar

A condus de unul singur Republica Moldova în perioada 1994-1998. A reuşit să-şi păstreze puterea chiar dacă s-a confruntat cu mai multe mişcări de scindare.

6)Partidul Popular European

A fost la guvernare din vara anului 2017 până în vara anului 2019, adică circa doi ani. În toată această perioadă, a guvernat împreună cu PDM.

7). Partidul Renaşterii şi Concilierii din Moldova

A fost la guvernare timp de un an şi opt luni. În această perioadă, a acordat suport politic Guvernului Ciubuc-II şi Guvernului Sturza. A guvernat iniţial alături de PPCD, Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă şi Partidul Forţelor Democratice, iar ulterior – alături de PDM şi PFD.

8). Partidul Forţelor Democratice

De asemenea, a fost la guvernare timp de un an şi opt luni. Descrierea făcută în cazul Partidului Renaşterii şi Concilierii e valabilă sută la sută şi în cazul PFD.

9)Partidul Liberal Reformator

A fost la guvernare timp de un an şi jumătate, în perioada 2013-2014. În această perioadă, a guvernat împreună cu PLDM şi PDM.

10)Partidul Popular Creştin Democrat

A fost la guvernare circa 10 luni în perioada anilor 1998-1999. A guvernat alături de Partidul Renaşterii şi Concilierii din Moldova, Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă şi Partidul Forţelor Democratice. A susţinut Guvernul Ciubuc-II.

Notă: La putere în Moldova în anii de Independenţă au mai fost Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr (în perioada iunie – noiembrie 2019). Ulterior, la putere a venit PSRM, care, în perioada iunie – noiembrie 2019, a guvernat împreună cu PAS şi PDA, iar din noiembrie 2019 şi-a asumat guvernarea de sine stătător. La 16 martie 2020 a fost semnat acordul de constituire a coaliției de guvernare de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat din Moldova.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...