[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv10 Martie 2020 07:00

Deputata care și-a realizat visul de a avea propria afacere: „Alegerea făcută de mine la 15 ani a fost una dintre cele mai bune din viața mea”

Deputata fracțiunii „Blocul ACUM Platforma DA”, Arina Spătaru, este protagonista proiectului TRIBUNA – „Primii bani, primul loc de muncă”.

Astfel, Arina Spătaru ne-a dezvăluit că primii bani i-a obținut din colinde.

„Primii bani, cred că, la fel ca și mulți alți copii de vârstă preșcolară din R. Moldova, i-am obținut din colinde. Locuiam în cartierul „Moldova” din Bălți, un cartier care are locuitori preponderent de etnie ucraineană. În perioada sărbătorilor de iarnă, împreună cu copiii din vecinătate, după ce îi instruiam, încurajam și învățam colinde, mergeam să colindăm de la casă la casă. Familia mea mereu a respectat tradițiile creștine, chiar dacă comunismul de pe atunci impunea anumite valori. Această activitate îmi plăcea foarte mult și, fără să ascund, ne aducea nouă, copiilor, și bani de buzunar, pe care îi împărțeam egal între noi. Nu țin minte câți bani am colectat prima dată. Împreună cu copiii mergeam și la bunicii noștri. Țin minte că bunicii mei mi-au dat mie 5 ruble și surorii și vărului meu doar câte 3, deoarece eu cântam colindele cel mai tare și mai emotiv. Pe banii colectați din colinde, noi cumpăram abonamente la cinema „Pioner”, unde, în fiecare zi, pe parcursul vacanței de iarnă, derulau desene animate și filme pentru copii. Cred că e complicat de explicat Generației Z despre cum e să stai în rând la cinema, doar ca să privești un desen animat, lucru care era pentru noi era ordinar”, și-a amintit deputata.

Referindu-se la primul loc de muncă, Arina Spătaru a menționat că de la bun început a știut clar că vrea să fie propriul său angajator, pentru că avea un vis.

„Visul meu dintotdeauna a fost să îmi deschid propria afacere, mai exact o casă de modă. Această dorință s-a intensificat după ce am vizionat serialul „Simplemente María” (1989). Cred că adolescenții anilor ‘90 țin minte această melodramă, eroina căreiaб dintr-o fată din familie săracăб a reușit să devină designer vestimentar vestit. Astfel, după gimnaziu, am hotărât să studiez la Colegiul de Industrie Ușoară, profilul design vestimentar. Pe parcursul anilor de studiu, am reușit să combin partea teoretică și practică a meseriei, lucrând acasă. Luam comenzi, la etapa inițială, de la rude, după – de la prietenii rudelor, de la prietenii prietenilor rudelor și așa mai departe. Deoarece sfârșitul anilor ‘90 – începutul anilor 2000 era foarte complicat, pe această cale am obținut o sursă stabilă de venit. Puțin mai târziu, în anul 2003 am deschis un atelier de modă, în popor i se mai spune croitorie. Astăzi el produce haine sub brandul „Arina Spătaru””, a precizat deputata.

Fiind întrebată ce a învățat la primul loc de muncă stabil, Arina Spătaru a spus că, fiind propriul său angajator, a învățat că nimic nu este imposibil, dacă familia este alături. „Este foarte important ca părinții tăi, soțul, copiii să fie mereu alături și să te încurajeze să îți urmezi visul”, a punctat ea.

La întrebarea – „dacă ar da timpul înapoi, ar face același lucru sau ar prefera alt domeniu?”, deputata a răspuns: un filosof a spus: „Fugit irreparabile tempus”.

„Din păcate, timpul nu poate fi dat înapoi. Iar dacă aș fi putut – mai mult ca sigur, niciodată nu aș fi schimbat domeniul de activitate. Poate aș fi acționat mai prompt în unele situații în care nu aveam destulă experiență. Acum, după 20 și de ani de activitate în calitate de designer vestimentar, pot spune că – da, alegerea făcută de mine la o vârstă destul de fragedă, 15 ani, a fost una dintre cele mai bune alegeri în viața mea. Afacerea mea este copilul meu. Împreună am crescut, ne-am dezvoltat, ne-am extins ariile de cunoștințe, am avut grijă una de alta. În momentul în care am văzut că atât familia mea, afacerea mea, cât și oamenii din jur suferă de nedreptatea existentă la noi în țară, am decis să îmi schimb, pentru o perioadă de timp, domeniul de activitate și să mă implic în politică, să mă dedic pentru binele cetățenilor acestei țări. Și deoarece politica este extenuantă, știu că mereu pot să mă recreez la masa de croit cu foarfeca în mână”, a conchis Spătaru.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...