[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv5 Martie 2020 07:00

Amintirile ministrului Apărării despre primii bani: Mă puneau „în prima linie”, pentru că spuneau ei - „băiatul ăsta al lui Gaiciuc e uşor la mână”

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, este protagonistul proiectului TRIBUNA – „Primii bani, primul loc de muncă”.

Astfel, Victor Gaiciuc a dezvăluit că își amintește cu drag de momentul în care a ţinut în mână „primul venit” câştigat.

„Aveam 7 ani pe atunci. Şi deoarece eram fiul lui Vladimir Gaiciuc, învăţător la Şcoala din Pepeni, om respectat de săteni, cetele de urători veneau şi mă luau cu ei. Mai mult decât atât, mă puneau „în prima linie”, pentru că spuneau ei – „băiatul ăsta al lui Gaiciuc e uşor la mână”. Ştiu că în perioada sărbătorilor de iarnă nu aveam odihnă, pentru că umblam pe la casele oamenilor din sat cu uratul, colindatul şi semănatul. „Job-ul” meu începea pe 25 decembrie, de Crăciun pe stil nou. Urma 31 decembrie, 7 ianuarie şi terminam cu Ziua Sfântului Vasile, Anul Nou pe stil vechi. Din toată această muncă, m-am ales cu „un capital” de 3 ruble şi 57 de copeici. Ţin minte această sumă cu exactitate, pentru că era prima mea avere câştigată”, și-a amintit ministrul.

Victor Gaiciuc a spus că „primul loc de muncă” a fost în perioada când învăţa la şcoală. „Pe timp de vară, lucram ca muncitor în cadrul brigăzii de construcţii din „Kolhoz-ul” satului. Se construia atunci garajul de maşini, care, spre surprinderea mea, stă în picioare până în ziua de azi. Nu era un serviciu uşor, dar îmi plăcea mult, pentru că mă simţeam util şi puteam câştiga bani ca să le dau părinţilor. Prima mea leafă a fost fabuloasă pentru acele vremuri – 51 de ruble. O parte din aceşti bani mi i-a luat mama. De fiecare dată, când plecam la „serviciu”, mama îmi pregătea într-o geantă pâine cu slănină, care, după câteva ore de muncă fizică, îmi părea cel mai mare deliciu. Din primii bani sau mai bine-zis din ceea ce îmi rămăsese, mi-am cumpărat îngheţată, când am plecat în raion”, a povestit Gaiciuc.

Ministrul a mai spus că, primul său loc de muncă stabil a fost departe de casă, tocmai în Mongolia. „În 1978, pilotam avionul MIG-21. Era o experienţă nouă şi inedită pentru mine, dar foarte interesantă. Primeam plăcere de fiecare dată când mă înălţam în cer. Acolo, printre nori, simţeam libertatea, asemenea unui zbor de pasăre. Am învăţat că experienţa este totul în pilotarea unei nave, pentru că doar la manşa acesteia poţi înţelege şi simţi cum funcţionează un aparat de zbor. De atunci, am înţeles că pilotajul este parte din mine”, a spus Gaiciuc.

Ministrul a spus că, dacă ar da timpul înapoi, nu ar schimba nimic, ar face același lucru, ar trece prin aceleaşi experienţe, aceleaşi emoţii.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...