[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important13 Februarie 2020 06:00

(INTERVIU) Igor Dodon: Cred că putem vorbi despre o nouă decadă politică în Republica Moldova

Interviu cu Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova pentru Almanah Politic – 2019. 

Dle Preşedinte, anul 2019 a fost unul plin de surprize politice. Sincer, la începutul anului, aţi fi putut anticipa evenimentele ce au avut loc?

Bine, unele lucruri puteau fi anticipate. Spre exemplu, noi ne asumasem public angajamentul de a readuce Republica Moldova pe un făgaş normal de dezvoltare şi tot timpul am avut încrederea că vom reuşi. Dar, evident, multe dintre cele câte s-au întâmplat nu puteau fi planificate din timp. A trebuit să analizăm fiecare situaţie, care a apărut pe parcurs, şi să identificăm cele mai bune soluţii.

Rezultatul socialiştilor din alegerile parlamentare l-aţi anticipat?

Era clar că PSRM se va plasa pe primul loc în urma alegerilor parlamentare. În acest sens s-a muncit mult şi anticipam un rezultat bun. Dar acest rezultat ar fi fost mult mai bun dacă împotriva socialiştilor nu s-ar fi lucrat cu atâta înverşunare.

Ce aveţi în vedere?

Cred că vă amintiţi că, la un moment dat, PSRM devenise ţinta tuturor atacurilor în campania electorală – în socialişti loveau şi cei de dreapta, şi cei de centru, şi cei de stânga. Şi nu era vorba doar de atacuri simple, care să se încadreze în ceea ce se numeşte luptă politică. Mai degrabă putem vorbi de tehnologii electorale murdare, de PR negru, dar şi de utilizarea abuzivă a resurselor administrative.

Dacă nu se lucra atât de murdar şi dur împotriva socialiştilor, cu siguranţă, PSRM obţinea majoritatea parlamentară.

Cum aţi califica evenimentele ce au avut loc în perioada post-electorală?

Noi din start am declarat că ne doream o guvernare comună cu Blocul ACUM şi i-am invitat la negocieri absolut sincer. Altceva e că ei nu au tratat din start cu suficientă maturitate politică invitaţia la dialog venită din partea PSRM. Înţeleg că dintr-o parte pare straniu că stânga a preferat să poarte negocieri cu dreapta decât cu cei de centru, dar a trebui să alegem răul mai mic. Guvernarea lui Plahotniuc nu mai putea continua şi, de aceea, noi am făcut totul pentru debarcarea lor de la putere.

Dar aţi negociat şi cu PDM?

Dat fiind comportamentul celor din Blocul ACUM, care, mai degrabă, încercau să se poziţioneze astfel încât să obţină dividende de imagine, decât să caute împreună cu noi o soluţie pentru guvernarea ţării, se crease o situaţie de impas. Era clar că ne îndreptam spre alegeri parlamentare anticipate. Atunci, PSRM şi-a asumat rolul extrem de important şi de riscant, totodată, de a face tot posibilul pentru identificarea unei soluţii de depăşire a crizei politice. Evident că, se impuneau şi unele discuţii cu PDM. Ceea ce a fost nu cred că pot fi numite negocieri, ci mai degrabă discuţii, pentru a înţelege ce-şi doresc ei. Repet: pentru noi era prioritar să scăpăm ţara de regimul lui Plahotniuc şi am depus tot efortul pentru aceasta.

Cum aţi reuşit să-i convingeţi pe cei din Blocul ACUM să creeze cu PSRM o coaliţie în iunie?

În ultimul moment, au înţeles şi ei că situaţia în care se ajunsese era una specifică şi că se impuneau unele decizii destul de riscante, şi nu doar din punct de vedere al imaginii. Am avut o şansă unică de a debarca de la putere regimul oligarhic şi mă bucur că nu am ratat-o.

Dar forţe din exterior nu s-au implicat în procesul de schimbare a puterii în Moldova?

Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că toţi îşi doreau plecarea lui Plahotniuc de la guvernare. Situaţia în care ajunsese Republica Moldova nu putea să nu-i îngrijoreze pe partenerii externi, iar perspectivele erau şi mai sumbre.

De ce PSRM, având 35 mandate, a cedat celor din Blocul ACUM, cu 26 de mandate, circa 90% din Guvern?

Pentru noi a contat să se producă o schimbare cardinală a guvernării şi am făcut tot posibilul pentru aceasta. Nu funcţiile au contat, ci viitorul Republicii Moldova!

Când a trecut „pisica neagră” între PSRM şi Blocul ACUM? La început parcă vă înţelegeaţi, apoi brusc relaţiile s-au înrăutăţit…

Noi tot timpul am fost corecţi cu cei din Blocul ACUM şi am susţinut necondiţionat Guvernul condus de Maia Sandu. Mai mult chiar, atunci când am depistat devieri, ce afectau eficienţa guvernării, le-am semnalat şi am venit cu propuneri către colegii din Blocul ACUM pentru depăşirea lor. Din păcate, aceste acţiuni ale noastre au fost primite „în furci” de cei din Blocul ACUM, care au reacţionat de multe ori total inadecvat. Dar ce puteam face noi? Trebuia să tăcem şi să ne prefacem că totul e bine, în timp ce vedeam cum starea de lucruri degradează?! Oamenii ne semnalau deja deschis acest lucru şi eram, pur şi simplu, obligaţi să reacţionăm.

Apoi au venit alegerile locale generale. Toate apelurile noastre la calm şi corectitudine, la asumarea unor an-gajamente comune erau tratate cu duşmănie, iar o dovadă în acest sens sunt reacţiile dure, atacurile celor din Blocul ACUM în adresa noastră. Nu a trecut atât de mult timp de atunci şi cred că vă amintiţi de acţiunile şi declaraţiile la care mă refer. Apropo, dacă a uitat cineva de ele, nu are decât să ridice „arhivele” şi să le mai „contabilizeze” o dată.

Acesta a fost motivul pentru care a căzut Guvernul Sandu?

Nu. Noi nu ne-am propus niciodată drept scop să dăm jos acest Guvern. Criticile şi propunerile noastre erau îndreptate spre sporirea eficienţei sale. Altceva este că Maia Sandu singură nu şi-a mai dorit să guverneze. Cel puţin aceasta e unica concluzie ce poate fi făcută în baza acţiunilor sale din perioada ce a precedat căderea Guvernului. Nu ştiu cu ce scop, dar ei făceau totul ca Guvernul să cadă. Şi am impresia că au primit demisia Guvernului cu o oarecare uşurare. Probabil, înţelegeau că nu au capacitatea să administreze în continuare situaţia din ţară, mai ales că intram în iarnă şi, cu gândul la rating-ul Blocului, dar şi la alegerile prezidenţiale din 2020, au decis că e mai bine să plece de la guvernare.

Cum i-aţi convins pe cei din PD să susţină Guvernul Chicu?

Nu i-am convins noi – cred că, ei şi singuri au înţeles că ţara nu putea rămâne fără guvernare în prag de iarnă, că alegerile parlamentare anticipate ar fi distrus pe termen scurt şi mediu orice perspectivă de dezvoltare a Republicii Moldova. Şi e bine că au înţeles acest lucru şi avem un Guvern tehnocrat, care lucrează pentru cetăţeni, pentru ţară.

Guvernul Chicu promovează mai multe acţiuni sociale, inclusiv susţine iniţiativele sociale ale Preşedintelui RM…

Aşa şi trebuie să fie. Prea mult timp s-a făcut politică, iar de oameni nimeni nu şi-a bătut capul. Guvernul trebuie să fie unul orientat spre soluţionarea problemelor ţării, spre promovarea proiectelor sociale atât de necesare oamenilor.

Cât priveşte faptul că Guvernul actual susţine iniţiativele sociale ale Preşedintelui RM, cred că mai degrabă ar trebui să vă mire de ce precedentele guverne nu făceau acest lucru. Or, e logic să fie susţinute iniţiativele concrete ce vin să aducă beneficii cetăţenilor Republicii Moldova.

Dle Preşedinte, ce urmează?

Nu sunt genul de om care să se avânte în pronosticuri, dar ceea ce vă pot spune cu certitudine este că vom depune tot efortul pentru a folosi cu maximă eficienţă această perioadă de relativă stabilitate politică pe care o avem. Moldova se poate dezvolta doar în condiţii de stabilitate şi vom depune eforturi atât pentru menţinerea stabilităţii, cât şi pentru „convertirea” ei în beneficii concrete pentru cetăţeni.

Veţi vedea că în scurt timp în Moldova vor veni noi investiţii, vor fi implementate noi proiecte sociale, se va acţiona direct şi consecvent în vederea revitalizării industriei etc. Avem multe intenţii şi ne vom strădui să le realizăm în perioada imediat următoare.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2020?

Să fie un an bun, în primul rând, pentru Moldova, iar toate bunele începuturi, pe care le avem acum, să-şi găsească continuitatea şi finalitatea, aşa cum o cer interesele cetăţenilor noştri. În anul 2019 s-au realizat schimbările necesare pentru o guvernare politică nouă: liberă, echilibrată, social orientată şi responsabilă în Republica Moldova. Iar anul 2020 va consolida temelia acestui început. Cred că putem vorbi despre o nouă decadă politică în Republica Moldova.

Almanah Politic – 2019 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...