[ X ]
Important18 August 2019 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova 

Preşedintele Igor Dodon a avut o săptămână plină de evenimente importante, în timpul căreia a demonstrat un enorm potenţial de lucru.   

Astfel, în această săptămână, el a avut: o ședință de lucru cu participarea Zinaidei Greceanîi, Președintele Parlamentului, și a conducerii fracțiunii parlamentare a PSRM; o întrevedere de lucru cu Pavel Voicu, ministru al Apărării; o întrevedere cu Alexandru Esaulenco, Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, și cu Artur Gumeniuc vicedirectorul SIS; l-a numit pe generalul de brigadă în rezervă, Victor Gaiciuc, în funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate; a prezidat o ședință de lucru în cadrul căreia s-au discutat detalii cu privire la organizarea, în perioada 23-25 august, a acțiunilor dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism; a înregistrat în Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă prezidențială, proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an; a avut o convorbire telefonică cu Președintele federal al Germaniei Frank-Walter Steinmeier; a asistat la depunerea de către Irina Vlah a jurământului în calitate de membru al Guvernului RM; a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate; a avut o întrevedere de rămas bun cu Lucy Rebecca Joyce, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în legătură cu încheierea mandatului în Moldova; a avut o întrevedere de lucru cu Mike Quigley, membru al Camerei Reprezentanților Congresului SUA, care se afla cu o vizită în Republica Moldova; a prezidat o ședință de lucru cu participarea președinților comisiilor de profil ale Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova; la invitația Asociației Investitorilor Străini din Moldova, a avut o întrevedere cu reprezentanții acestei organizații; a organizat la Președinție ,,Ziua Ușilor Deschise” pentru concetățenii din diasporă, care au revenit, în această perioadă, acasă; a avut o întrevedere cu Leonid Oleinicenco, noul Președinte al Federației Moldovenești de Fotbal; a avut o întrevedere cu Igor Dobrovolschi, renumit fotbalist și antrenor, selecționer al echipei naționale de fotbal a Moldovei; a participat la ceremonia de lansare a Zilelor Diasporei; a avut o întrevedere cu Emanoil Ploșniță, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova; a promulgat Legea nr. 113 din 15 iunie 2019 pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid; a participat la ședința Parlamentului, la depunerea jurământului de către noua componenţă a Curții Constituționale.

Toate cele menţionate mai sus reprezintă de fapt şi un record politic naţional, deoarece nici un demnitar nu a reuşit până acum să aibă atât de multe acţiuni în decurs de o săptămână.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...