[ X ]
Important21 Iulie 2019 10:00

TOP-10 potenţiali candidaţi la funcţia de Primar al capitalei

Pe data de 20 octombrie 2019 în Moldova vor avea loc alegeri locale generale, cea mai importantă funcţie pusă în joc fiind cea de Primar general al municipiului Chişinău. Dat fiind interesul faţă de respectiva funcţie, TRIBUNA a decis să publice un clasament convenţional al potenţialilor candidaţi. 

1). Andrei Năstase

Cel mai probabil, Andrei Năstase va încerca să-şi preia mandatul de care a fost lipsit acum un an. El este Primarul ales prin votul direct al cetăţenilor în 2018 şi permanent în ultimele luni a scos în evidenţă acest aspect. Nu este exclus că acum va încerca să-şi ia revanşa, demonstrând că rămâne ataşat alegătorilor din capitală.

2). Ion Ceban

Ion Ceban rămâne cea mai bună opţiune pentru PSRM. El este cunoscut de electoratul din capitală, are o bună imagine în ochii unei importante părţi a electoratului după ce a promovat mai multe proiecte şi iniţiative bune în CMC, are o bună prestaţie publică şi o apreciabilă experienţă. Dacă va candida, va avea şanse reale de a învinge în lupta pentru Primărie.

3). Dorin Chirtoacă

Liderul PL a declarat deschis că va lupta pentru un nou mandat de Primar, mai ales că a fost impus de anumite circumstanţe politice să plece din această funcţie în 2018. El continuă să fie o figură atractivă pentru o bună parte din alegătorii din capitală şi nu este exclus că va înregistra un rezultat bun.

4). Pavel Filip

Deşi nu există nici o confirmare oficială în acest sens, unii analişti consideră că ex-Premierul Pavel Filip ar putea candida la Primărie. Măcar şi pentru a consolida poziţiile PDM, care acum e în derivă. Vom vedea dacă aşa va fi, dar, dacă va candida, fostul Premier ar putea înregistra un rezultat destul de bun.

5). Ruslan Codreanu

Ex-Primarul interimar al capitalei nu a negat atunci când a fost întrebat despre posibilitatea de a candida la un mandat deplin de Primar. Dacă se va decide şi va face acest pas, ar putea fi susţinut de un număr important de alegători, măcar şi din simplul motiv că a reuşit să facă şi anumite lucruri bune pentru capitală.

6). Reghina Apostolova 

În alegerile anticipate ale Primarului capitalei din 2018, Reghina Apostolova a candidat din partea Partidului Şor, însă a fost exclusă din campanie pe parcurs. Aceasta ar putea-o determina să candideze acum din nou. Cel puţin, pentru a verifica ponderea politică a formaţiunii în capitală.

7). Valeriu Munteanu

În 2018 Valeriu Munteanu a candidat la Primărie, însă din partea PL, partid pe care l-a părăsit ulterior. Acum ar putea fi tentat să-şi testeze rating-ul real în capitală, fără a avea susţinerea PL.

8). Serafim Urechean

Judecând după unele declaraţii publice ale lui Serafim Urechean, el nu exclude o participare în cursa pentru funcţia de Primar al capitalei. După ce a condus capitala 10 ani (1995-2005), Serafim Urechean a încercat o revenire în 2015, însă a eşuat. E greu de spus ce rezultat ar putea avea acum, când contextul politic e cu totul altul.

9). Iurie Muntean 

În ultimul timp, în contextul funcţiei de Primar al capitalei, tot mai des este pronunţat şi numele fostului deputat comunist, Iurie Muntean. Va candida acesta sau nu, rămâne de văzut. Deocamdată despre şansele sale nu se poate de vorbit în termeni concreţi – ele vor deveni clare pe parcurs, atunci când ca fi clar întregul tablou al alegerilor.

10). Ilian Caşu

Ilian Caşu a candidat la Primăria capitalei în 2015 din partea „Partidului Nostru” şi a înregistrat un rezultat destul de bun. Nu este exclus că aceasta l-ar putea motiva să candideze din nou în acest an.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...