[ X ]
Comentarii15 Iulie 2019 07:00

De ce propunerea Preşedintelui Dodon trebuie tratată cu maximă atenţie

Preşedintele Igor Dodon a lansat o idee interesantă – partidele membre ale coaliţiei de guvernare să semneze un acord politic pentru alegerile locale generale. Unii dintre acei care au reacţionat deja la această idee spun că respectivul acord ar putea fi unul de neagresiune politică, alţii consideră că trebuie de mers mai departe şi de prevăzut (aşa cum sugera şeful statului) inclusiv unele poziţionări în administraţia publică locală după alegeri (spre exemplu, unde primar e de la PSRM, viceprimarii să fie de la ACUM şi invers). 

Ce ar însemna, la modul practic, implementarea ideii şefului statului? Deja la această etapă putem afirma că realizarea ei cu succes va fi o adevărată revoluţie. Nu este un secret că ceea ce a împiedicat dezvoltarea Republicii Moldova în cele aproape trei decenii de la proclamarea independenţei a fost faptul că societatea aşa şi nu a reuşit să se manifeste ca un tot întreg, fiind dispersată pe diverse criterii: geopolitice, lingvistice, etnice etc. Preşedintele Igor Dodon sugerează devierea de la toate aceste criterii şi scoaterea în prim plan a unui singur criteriu – profesionalismul. Dacă această idee va deveni realitate, atunci în alegerile locale generale, în premieră absolută pentru Republica Moldova am putea asista la o competiţie de programe, idei, soluţii pentru problemele oamenilor, dar nu la o competiţie între tabere divizate pe criterii geopolitice, lingvistice, etnice.

Pe această cale, Preşedintele vine să soluţioneze şi o altă mare problemă – cea a ideii naţionale care trebuie să unească societatea moldovenească. Nu este un secret că astfel de idei au căutat toţi acei care au condus Moldova, mai ales în ultimii 15 ani, dar toate tentativele întreprinse în acest sens au eşuat. Ideea naţională pe care pare să o sugereze şeful statului este PROSPERITATEA. Adică, Preşedintele propune ca în prim plan să fie pusă dezvoltarea, nivelul înalt de viaţă al cetăţenilor, iar toate posibilele piedici în acest proces să fie trecute pe un plan secund.

De asemenea, ideea şefului statului este importantă şi din alt punct de vedere – al stabilităţii politice, de care Republica  Moldova are neapărată nevoie pentru a se dezvolta. Igor Dodon înţelege mai bine ca oricine că alegerile locale generale pot dinamita stabilitatea politică fragilă ce s-a instaurat în Republica Moldova şi încearcă de pe acum să diminueze riscurile ce există în acest sens. De asemenea, indirect şeful statului parcă ar răspunde şi la întrebarea: Pe cât timp a venit noua putere? Citind printre rânduri, înţelegem că şeful statului face o ofertă partenerilor săi politici şi aceasta are ca esenţă extinderea parteneriatului nu doar ca timp, ci şi ca formă. Dacă cei din blocul ACUM vor înţelege corect mesajul şefului statului şi vor reacţiona corespunzător, atunci Moldova va fi asigurată cu o guvernare stabilă şi de durată, care nu are cum să nu înregistreze rezultate pozitive pentru ţară, pentru cetăţeni.

Dar aceasta e poziţia Preşedintelui. Rămâne să vedem cum vor reacţiona cei de care, de asemenea, depinde dacă respectiva idee va fi sau nu realizată. Oricum, indiferent de cum vor evolua lucrurile în continuare, efortul Preşedintelui trebuie apreciat. Cel puţin, s-a încercat să se depăşească nişte obstacole, care au frânat continuu dezvoltarea ţării în anii de independenţă.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...