[ X ]
Comentarii29 Iunie 2019 07:00

Despre forța Partidului Democrat și capacitatea de a reveni la guvernare

În ultimul timp, tot mai multă lume se întreabă dacă Partidul Democrat din Moldova poate fi considerat în continuare o formațiune puternică și dacă are capacitatea de a reveni la guvernare. Sunt întrebări de care depinde nu doar soarta din continuare a acestui partid, ci și cum se vor așeza lucrurile în politica moldovenească în general, de aceea în rândurile de mai jos voi încerca să răspund la ele.

În primul rând, trebuie de menționat că PDM a pierdut puterea și în fiecare zi practic pierde din ceea ce se numește factor administrativ. De asemenea, în rândurile acestei formațiuni se simte o demoralizare oarecare, inclusiv ca urmare a faptului că Vlad Plahotniuc a părăsit inițial țara, apoi funcția de președinte al PDM. Da, PDM este în declin și acest lucru e evident, dar greșesc amarnic cei care subestimează capacitatea de luptă a acestui partid.

Nu trebuie de trecut cu vederea faptul că PDM are o infrastructură partinică destul de ramificată și cea mai mare prezență în structurile administrației publice locale. Da, unii aleși locali și activiști ai PDM din teritoriu acum sunt într-o așteptare oarecare, iar unii posibil caută alternative. Însă, niște mesaje clare de la centru că PDM își mobilizează forțele pentru o nouă luptă, care poare fi decisivă, precum și un suport pe măsură acordat de la centru teritoriilor, poate schimba semnificativ starea de lucruri. Astăzi, activul PDM din teritoriu e în derivă, însă, el poate fi activizat astfel încât să devină din nou o forță, dacă se va recurge la o strategie clară în acest sens. Iar aceasta poate juca un rol important în perspectiva alegerilor locale generale, dar și a alegerilor parlamentare anticipate.

De asemenea, nu trebuie de trecut cu vederea nici faptul că PDM are la dispoziție cea mai mare parte a resurselor mediatice din Moldova. Presa continuă să joace un rol important în formarea opiniei publice și PDM știe bine acest lucru. În plus, democrații au o bogată experiență în acest sens, formarea opiniei publice prin intermediul presei jucând un rol important în anii în care acest partid a fost la putere. Întrebarea este dacă presa controlată de Vlad Plahotniuc va fi și în continuare în serviciul deplin al PDM după retragerea acestuia din funcția de președinte al partidului.

Nu în ultimul rând contează și faptul că PDM are la dispoziție importante resurse financiare. Chiar dacă PDM e mai „sărac” după ce a pierdut puterea, oricum rămâne una dintre cele mai bogate formațiuni din Moldova. Ce nu s-ar spune, dar banii în politică contează enorm și, dacă PDM va face și în continuare infuzii financiare masive, aceasta își va spune cuvântul asupra rezultatelor pe care le va înregistra acest partid în politică.

La moment, PDM are o problemă majoră – criza de imagine prin care trece, care afectează atât imaginea și rating-ul formațiunii în general, cât și moralul echipei pe interior. Demisia lui Vlad Plahotniuc din funcția de președinte al PDM creează premise reale pentru soluționarea acestei probleme. Alegerea unei noi conduceri va ridica moralul echipei, va îmbunătăți imaginea generală a PDM și va crea un vast spațiu se manevră pentru partid în continuare. Odată cu retragerea lui Vlad Plahotniuc, PDM devine din nou un potențial partener de dialog și pentru forțele de dreapta și pentru cele de stânga, mai ales în perspectiva eventualelor aranjamente politice ce se vor face după alegerile locale generale sau, posibil, și după eventualele alegeri parlamentare anticipate. Iar aceasta înseamnă că PDM încă mai păstrează șanse de revanșă reale, care nu trebuiesc subestimate.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...