[ X ]
[ X ]
Important26 Mai 2019 14:00

Omul Săptămânii - Maia Sandu, lidera PAS

După o perioada în care nu prea s-a văzut, în această săptămână, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost destul de activă.

Alături de colegii săi, a protestat, a venit cu aprecieri ale situației politice, a participat la emisiuni, punând mai multe importate puncte pe i.

Activismul Maiei Sandu a ieșit în evidență și pe fonul ultimatumului dat de Președintele Igor Dodon prin noua interpretare solicitată Curții Constituționale (privind termenul limită după care Parlamentul ar trebui dizolvat). Pe lângă faptul că însăși Maia Sandu a formulat unele opinii în acest sens, a apărut și informația (enunțată de deputatul socialist, Vlad Batrîncea), precum că lidera PAS ar fi de acord de principiu cu o coaliție cu PSRM, cel care se opune fiind Andrei Năstase. Aceasta a determinat o parte a electoratului ce-și dorește evitarea alegerilor parlamentare anticipate să o privească cu alți ochi pe Maia Sandu.

Nu știm cum vor evolua lucrurile în continuare, dar activismul manifestat de Maia Sandu în această săptămână s-ar putea să prefațeze și răsturnări de situație.

 TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016, a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind liderul lui. La alegerile din 30 octombrie 2016, a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de socialistul Igor Dodon. În prezent, este deputat în Parlamentul RM.

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...