[ X ]
Comentarii11 Mai 2019 14:00

(ANALIZĂ) Cum ar putea fi percepute partidele parlamentare dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate

Evenimentele ce au avut loc după alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019 sunt un bun indicator pentru cetățeni și le vor permite să facă câteva concluzii importante în cazul în care se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Iar aceste concluzii pot influența decisiv rezultatele respectivului scrutin.

Concluziile ce pot fi făcute despre Partidul Democrat. O parte din alegători pot crede că Partidul Democrat nu e chiar atât de puternic cum se consideră de vreme ce nu a reușit să determine crearea noii majorități parlamentare și învestirea Guvernului. E un punct de vedere care poate dăuna șanselor electorale ale acestei formațiuni, deoarece se știe că o bună parte din cetățeni preferă să se alieze cu „cel mai puternic”. E suficient să primească un semnal că PD nu mai este partidul „care oricum va decide totul” și acești cetățeni își pot schimba opțiunea electorală.

Totodată, altă parte din votanții acestui partid pot înțelege că, dacă s-a ajuns la anticipate, înseamnă că acest lucru convine PDM. În ultimul timp destul de des este vehiculată ideea că PDM își dorește alegeri parlamentare anticipate, fiind ferm convins că alte partide parlamentare vor acumula mai puțin și astfel democrații își vor consolida pozițiile dominante pe arena politică din Republica Moldova.

O a treia categorie posibil va face o comparație între modul în care a gestionat PDM situația politică până acum și cum au gestionat-o alte partide în perioada post electorală când PDM a făcut un pas înapoi și nu prea s-a implicat în procesele ce au avut loc. Nu este exclus ca această comparație să avantajeze PDM în ochii unei anumite categorii de cetățeni și să-i aducă voturi în plus în anticipate.

Concluziile ce pot fi făcute despre Partidul Socialiștilor. Prima concluzie ce se va putea face despre socialiști, dacă se va ajunge la anticipate, va fi că acest partid e în continuă creștere. Or, în alegerile din 24 februarie 2019, PSRM a acumulat cu 10 mandate de deputat mai mult decât în precedentele alegeri. Aceasta i-ar putea aduce voturi în plus, deoarece un segment anume de alegători va crede că tendința de creștere a socialiștilor va continua și vor dori să se alieze cu cel mai puternic partid.

O altă concluzie care ar putea fi făcută de alegători în baza evenimentelor din ultimele luni este că această formațiune nu e controlată de guvernarea democrată, așa cum afirmă unii dintre oponenții săi. Aceasta iarăși ar putea aduce socialiștilor voturi în plus.

Încă o posibilă concluzie ar putea fi că PSRM a făcut tot posibilul pentru evitarea anticipatelor, fiind de acord chiar și la o coaliție de guvernare cu partidele pro-europene. Aceasta i-ar putea aduce simpatiile electoratului care nu-și dorește alegeri parlamentare anticipate.

Totodată, nu este exclus că unii alegători ar putea considera că PSRM nu are capacitatea de a prelua puterea de sine stătător, iar aceasta i-ar putea determina să-și revizuiască anumite simpatii și speranțe legate de acest partid.

Concluziile ce pot fi făcute despre blocul ACUM (PAS și PDA). Prima concluzie este că partidele ce au constituit acest bloc nu și-au trădat alegătorii și, în încercarea de  găsi un compromis pentru depășirea crizei politice, nu au trecut anumite limite. Acest lucru, cu siguranță, va fi apreciat de o importantă parte a electoratului pro-european.

Totodată, o altă parte a aceluiași electorat ar putea considera că PAS și PDA nu au dat dovadă de suficientă flexibilitate pentru a-i înlătura pe democrați de la guvernare. Aceasta ar putea crea anumite probleme blocului ACUM în caz de alegeri parlamentare anticipate.

Încă o problemă pentru acest bloc ar putea fi faptul că unii alegători de dreapta și-ar putea pierde încrederea în capacitatea sa de a prelua puterea, iar aceasta i-ar putea demotiva și determina să nu participe la alegeri.

Concluziile ce pot fi făcute despre Partidul politic Șor. Anterior, unii alegători nu credeau în șansa acestui partid de a trece în Parlament, lucru care s-a întâmplat în cadrul alegerilor din data de 24 februarie 2019. Astfel, în caz de alegeri parlamentare anticipate, o parte din potențialii votanți ai acestui partid ar putea privi cu alți ochi șansele și perspectivele sale.

Totodată, din momentul în care a devenit parlamentar, Partidul politic Șor va fi tratat altfel de către oponenții săi politici, iar aceasta ar putea determina o schimbare de percepție în rândurile alegătorilor.

Posibil că, în caz de alegeri parlamentare anticipate, alegătorii vor face și alte concluzii despre partidele parlamentare, dar, cu siguranță, și cele expuse mai sus, vor exercita o influență oarecare asupra percepției electoratului despre aceste formațiuni.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...