[ X ]
[ X ]
Exclusiv25 Aprilie 2019 06:30

Victor Ciobanu despre comportamentul fiecărui actor politic în perioada postelectorală

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a fost solicitat să dea calificative comportamentului fiecărui actor politic în perioada postelectorală.

„Deși scorul obținut nu a fost cel mai mare, mai întâi a sărit cu prăjina PD, cu tupeul ce îl caracterizează. A vrut să dea senzația că totul e sub control și anume PD va decide cum va arăta viitoarea guvernare. A făcut oferte generoase către ACUM și a cochetat cu socialiștii pe palierul social. E jocul dintotdeauna al PD, care de această dată nu a mers. După aceasta s-a retras din spațiul public, strecurând periodic scurgeri mediatice, precum că ar avea  “patru ași” (alegerile din Ucraina, în Parlamentul European, eventuale vizite la Washington) și-i va arăta la momentul respectiv. E bluf, nimic mai mult. Având, totuși, la dispoziție un guvern deja nelegitim, se pregătește intens de alegeri”, a spus el.

Potrivit spuselor sale, „PSRM, cu primul rezultat, a preluat inițiativa, pretinzând că va fi la guvernare în orice variante de coaliții”. „Iată că, cea „firească”, de stânga-centru-stânga a fost anulată de sponsorul și investitorul general, iar cea  „nefirească”, dar operațională – cu ACUM, a intrat în impas chiar din prima rundă de negocieri, creând impresia că ambele părți se tem de această coaliție. Cred că, socialiștii vor avea de pierdut la anticipate, dar ei consideră aceasta drept o strategie de minime pierderi”, susţine analistul.

În opinia sa, „ACUM, cu al treilea rezultat, a ridicat inițial ștacheta prea sus, dând de înțeles că ar putea accepta anumite concesii în schimbul garanțiilor PSRM”. „Vom vedea pe cât de fezabil e acest scenariu, dacă negocierile vor fi reluate”, a menţionat el.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine   

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...