[ X ]
Important24 Aprilie 2019 07:00

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Cred că, și PSRM, și ACUM mai au loc de cedări pentru identificarea unei formule de compromis

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre comportamentul fiecărui actor politic în perioada postelectorală, cine dintre actorii politici au comis cele mai grave greșeli de poziționare, de ce PDM este relativ pasiv și nu se implică deloc în deblocarea situației politice, ce șanse au alegerile anticipate, dar și alte aspecte importante.

T.: Cum calificați comportamentul fiecărui actor politic în perioada postelectorală?

V.C.: Deși scorul obținut nu a fost cel mai mare, mai întâi a sărit cu prăjina PD, cu tupeul ce îl caracterizează. A vrut să dea senzația că totul e sub control și anume PD va decide cum va arăta viitoarea guvernare. A făcut oferte generoase către ACUM și a cochetat cu socialiștii pe palierul social. E jocul dintotdeauna al PD, care de această dată nu a mers. După aceasta s-a retras din spațiul public, strecurând periodic scurgeri mediatice, precum că ar avea  “patru ași” (alegerile din Ucraina, în Parlamentul European, eventuale vizite la Washington) și-i va arăta la momentul respectiv. E bluf, nimic mai mult. Având, totuși, la dispoziție un guvern deja nelegitim, se pregătește intens de alegeri.

PSRM, cu primul rezultat, a preluat inițiativa, pretinzând că va fi la guvernare în orice variante de coaliții. Iată că, cea „firească”, de stânga-centru-stânga a fost anulată de sponsorul și investitorul general, iar cea  „nefirească”, dar operațională – cu ACUM, a intrat în impas chiar din prima rundă de negocieri, creând impresia că ambele părți se tem de această coaliție. Cred că, socialiștii vor avea de pierdut la anticipate, dar ei consideră aceasta drept o strategie de minime pierderi.

ACUM, cu al treilea rezultat, a ridicat inițial ștacheta prea sus, dând de înțeles că ar putea accepta anumite concesii în schimbul garanțiilor PSRM. Vom vedea pe cât de fezabil e acest scenariu, dacă negocierile vor fi reluate.

T.: Cine dintre actorii politici au comis cele mai grave greșeli de poziționare în perioada postelectorală și cine s-a poziționat cel mai bine?

V.C.: Parțial am spus deja – toți trei jucători principali s-au poziționat greșit din start și acum încearcă să-și corecteze traiectoriile. Totuși, dacă nu vor demonstra o flexibilitate mai mare – mă refer la PSRM și ACUM, va fi ratată o șansă uriașă de a schimba situația.

T.: Inițial, Blocul ACUM a respins orice posibilitate de dialog cu alți actori politici, apoi a invitat la discuții PSRM. De ce credeți că a procedat astfel?

V.C.: A procedat absolut corect. Pentru că declarațiile – or fi ele frumoase, dar rezultatele concrete se obțin prin compromis. Și asta e, până la urmă, politica – negociezi, ca să obții un rezultat concret.  Cred că, și PSRM, și ACUM mai au loc de cedări pentru identificarea unei formule de compromis.

T.: De ce în opinia dvs., PDM este relativ pasiv și nu se implică deloc în deblocarea situației politice?

V.C.: Nu este deloc pasiv, dacă e să urmărim știrile holdingului. Senzația e că este  în plină campanie! De remarcat că, pentru prima dată în ultimii ani PD nu mai controlează în totalitate procesele, de aici și tactica pasivă a blufului celor „patru ași”.

T.: Cât adevăr credeți că este în afirmația că PDM pregătește ceva și ar putea da lovitura în ultimul moment?

V.C.: Sigur că se va activiza la un moment, dar repet – nu mai depinde totul de PD. Și ar putea să fie imposibilă acea lovitură de grație despre care ne tot povestesc unii comentatori și ne dau de înțeles cei din holding. Dacă știm – dar noi știm că cei „patru ași” nu există pur și simplu, de ce ar fi imposibil să faci propriul joc?

T.: Pe cât de posibil vi se pare repetarea scenariului din 2016, adică constituirea unei coaliții cu ajutorul deputaților transfugi?

V.C.: S-a spus deja în repetate rânduri că o asemenea configurație a puterii va fi considerată nelegitimă de partenerii RM și nu va fi acceptată. Ceea ce nu înseamnă că Plahotniuc nu o poate face in extremis. Va fi o guvernare fără legitimitate, dar va fi guvernarea lui Plahotniuc în continuare. Nu știm exact dacă beneficiile vor depăși riscurile.

T.: Ce șanse dați alegerilor anticipate?

V.C.: Aș vrea să cred că negocierile dintre ACUM și PSRM nu se vor consuma fără nici un rezultat. În caz contrar, șansele anticipatelor vor crește vertiginos.

T.: Cine ar avea de câștigat și de pierdut de pe urma alegerilor anticipate?

V.C.: Aparent, câștigător ar trebui să iasă PD. Chit că anticipatele, cel mai probabil, vor fi concomitent cu localele. Problema PD-ului e că nu a câștigat niciodată în orașe, nu va câștiga nici acum. Populația urbană autosuficientă nu votează nebulozitățile democraților. Chiar dacă va lua câteva mandate în plus, asta nu le va permite să formeze guvernarea și situația se va reitera. ACUM și PSRM vor fi impuse să negocieze din nou. De aceea nu prea înțeleg de ce nu se poate de negociat acum.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...