[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii18 Martie 2019 07:00

Cine ar câştiga şi cine ar pierde în caz de alegeri parlamentare anticipate

Probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate nu poate fi exclusă, în condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu se întrevede nici o posibilă coaliţie majoritară. Astfel, este logic să ne întrebăm ce ar însemna un eventual scrutin parlamentar pentru partidele din Moldova. 

Cel mai avantajat de alegeri parlamentare anticipate pare Partidul Democrat, mai ales dacă acestea vor avea loc concomitent cu cele locale generale, scenariu ce nu poate fi exclus. În acest caz, exponenţii democraţilor ce vor candida pentru funcţiile locale vor „trage” după ei tot partidul, depunând mai mult efort decât în alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Astfel, PDM va putea spera la un rezultat mult mai bun.

De asemenea, având rezultatul din alegerile parlamentare din data de 24 februarie, PDM va şti unde trebuie să depună efort suplimentar, unde şi ce resurse să aloce, în care circumscripţii poate obţine mandate în plus, unde-şi poate împiedica oponenţii etc. Cu atât mai mult că alegerile anticipate nu ar fi o povară grea pentru PDM din punct de vedere financiar, spre deosebire de alte formaţiuni.

Ar putea fi avantajaţi de anticipate şi socialiştii. Alegerile din data de 24 februarie au permis acestui partid să identifice clar potenţialele pericole pentru sine şi, cu siguranţă, în caz de anticipate, altfel va aborda multe situaţii, dar şi anumite circumscripţii concrete. Socialiştii ar putea pretinde şi la voturile alegătorilor Partidului Comuniştilor şi „Partidului Nostru”. Văzând că aceste formaţiuni nu au trecut în Parlament, nu e exclus că alegătorii lor vor merge pe calea „votului util” şi-l vor acorda unei formaţiuni care le poate reprezenta interesele şi care, cu siguranţă, trece în Parlament, iar cel mai apropiat partid de aspiraţiile lor din acest punct de vedere este PSRM.

Socialiştii ar putea fi avantajaţi şi de faptul că nu au făcut coaliţie cu democraţii. Unii alegători de stânga nu excludeau că PSRM poate face o coaliţie cu PDM, de aceea erau mai rezervaţi în raport cu acest partid. Dacă însă se va ajunge la anticipate, situaţia din acest punct de vedere se poate schimba în favoarea  socialiştilor.

Şi Partidul Şor ar putea fi uşor avantajat de anticipate. Or, această formaţiune a văzut deja ce şi cum trebuie să facă pentru a ajunge în Parlament. Acum, PŞ ar putea perfecţiona metodele sale de luptă politică astfel încât să obţină şi mai multe mandate. Aceasta, desigur, dacă socialiştii deja nu vor aborda altfel acest partid, rezervându-i un loc anume în strategia lor electorală.

Eventualele alegeri anticipate ar putea să-i dezavantajeze pe cei din blocul ACUM. După 24 februarie s-a văzut că ei nu au nici capacitatea de a prelua puterea de sine stătător, nici de a veni la putere pe oricare altă cale. O parte din alegătorii lor ar putea aprecia faptul că cei din blocul ACUM „nu au trădat”, după cum singuri spun, dar altă parte s-ar putea arăta dezamăgită de rezultatul şi capacitatea blocului de a negocia în perioada post electorală şi ar putea căuta alte alternative politice sau completa rândurile alegătorilor indecişi. Posibil, cei din blocul ACUM înţeleg acest lucru şi de aceea sunt împotriva alegerilor parlamentare anticipate.

În cazul altor partide, eventualele alegeri parlamentare anticipate nu ar însemna mai nimic din punctul de vedere al şanselor lor de a accede în Parlament.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...