[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Martie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova 

În această săptămână, Preşedintele Igor Dodon a afişat o poziţie cât se poate de clară în raport cu situaţia politică creată. Astfel, el a declarat că săptămâna viitoare va convoca prima şedinţă a Parlamentului. „Cred că este încă prea devreme să vorbim despre o criză politică, până la prima şedinţă a Parlamentului. Cel mai probabil, voi convoca această întâlnire săptămâna viitoare. După aceasta, se vor forma alianţe, iar eu, în calitate de Preşedinte, voi începe negocierile cu partidele care au acces în Parlament. Sperăm că, drept urmare a unor astfel de discuţii, va fi totuşi posibil să ajungem la un numitor comun. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci este necesar să se dizolve rapid Parlamentul şi să se organizeze anticipate în acelaşi timp cu alegerile locale. Dar categoric nu accept tranziţia deputaţilor de la o fracţiune la alta şi crearea unei aşa-numite majorităţi parlamentare, aşa cum a fost ultima oară”, a fost mesajul şefului statului.

De asemenea, în această săptămână, Președintele a ţinut un discurs în cadrul Forumului Internaţional „VII Global Baku Forum 2019 – O Nouă Politică Externă”, în care a vorbit despre principiile strategiei prezidențiale de promovare a unei politici externe echilibrate cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei. La Baku, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, dar şi discuţii cu alţi oficiali străini.

Tot în această săptămână, Președintele a promulgat, în regim de urgență, 4 legi cu impact social, pentru care anterior Guvernul îşi angajase răspunderea; a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în RM, Oleg Vasneţov; alte acţiuni importante.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...