[ X ]
[ X ]
Exclusiv16 Martie 2019 10:00

Ex-deputat: Plec cu capul sus și cu inima împăcată...

Ex-deputata democrată Valentina Stratan susține că, pe final de mandat de deputat și de activitate parlamentară, crede că poate spune, fără lipsă de modestie, că pleacă cu capul sus și inima împăcată pentru munca desfășurată de-a lungul anilor, fie că este vorba de perioada când a fost deputat de opoziție (2005-2009), în alianțe, fie perioada ultimilor trei ani, când echipa Partidului Democrat din Moldova și-a asumat răspunderea pentru țară prin asigurarea procesului de guvernare. Despre aceasta democrata a declarat pentru TRIBUNA, fiind  solicitată să dea o scurtă apreciere cum au fost anii pe durata mandatului de deputat.

„Doar cei ce nu doresc și rămân în continuare pe baricade, accentuez, doar ei nu apreciază cât de mult s-a reușit în ultimii ani în diverse domenii, inclusiv în cel social, de care am fost responsabilă pe parcursul activității mele politice și parlamentare. În istorie vor rămâne multiple inițiative legislative pe care le-am elaborat ca autor sau în co-autorat cu colegii din echipa mea, majoritatea din ele fiind aprobate de Parlament și care, în prezent, au un impact pozitiv asupra cetățenilor țării. Tot așa, în culisele activității mele de parlamentar, vor rămâne nenumăratele intervenții în cadrul Comisiei parlamentare de profil (unde, de fapt, am și realizat cel mai mare volum de muncă), discursuri în cadrul ședințelor plenare, amendamente la proiecte de legi, participări la audieri publice pe diverse subiecte problematice, participări la mese rotunde, conferințe naționale și internaționale, etc.”, a precizat ea.
În același timp, Valentina Stratan a menționat că, se bucură să constate că, în ultimii trei ani, multe din proiectele înregistrate altădată, care nu au fost susținute în diverse conjuncturi politice, au avut sorți de izbândă pe timpul guvernării democrate.

„Aici pot face trimitere la inițiativele privind acordarea concediului paternal, finanțat integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, de asemenea, inițiativa privind susținerea familiilor cu mulți copii. Printre reușitele înregistrate se profilează și proiectul de lege privind salarizarea medicilor rezidenți prin oferirea statutului juridic, fapt ce a asigurat  salarizarea lor pentru munca desfășurată, cu condiția păstrării bursei. După cum am văzut,  echipa de guvernare a Partidului Democrat le-a asigurat acestora o salarizare în creștere, ultima fiind de 250%. Aici, pot menționa și inițiativa, în prezent deja lege, care prevede sancțiuni contravenționale pentru ultragierea lucrătorilor medicali. Vreau să cred că și acest cadru legal aprobat, a avut rezonanță pozitivă asupra statisticii pe segmentul în cauză, și anume se înregistrează date în descreștere. Desigur că sunt mândră pentru toate politicile sociale elaborate în comun cu membrii din echipa PDM și aprobate de Parlament, politici care prevăd posibilitatea flexibilă a plății pentru concediile de îngrijire a copiilor, posibilitatea de suspendare pentru o perioadă de până la doi ani pentru persoanele angajate, în caz de necesitate de îngrijire a copilului bolnav sau cu dizabilitate, cu păstrarea locului de muncă și a asigurării medicale pentru aceasta perioadă”, a punctat Stratan.

De menționat că, Valentina Stratan a fost deputat în perioada 2005 – 2009, dar și din 2010 până în 2019.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...