[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 Martie 2019 07:00

Coment.md: În continuare se pot întâmpla doar două lucruri...

Dat fiind situaţia politică creată, în continuare se pot întâmpla doar două lucruri. Despre aceasta se menţionează într-o analiză publicată de www.coment.md

„Unu – într-o formă sau alta PDM va rămâne la putere şi, depăşind un nou momentul de vulnerabilitate, îşi va distruge oponenţii politici cum a făcut şi până în prezent. Degeaba-şi fac iluzii cei din blocul ACUM că au o siguranţă oarecare a zilei de mâine, fiind în postura de opoziţie parlamentară. Ştiind modul de a fi şi de a acţiona al democraţilor, dacă vor rămânea la putere în următorii patru ani, încetul cu încetul vor distruge PAS şi PDA, astfel că la următoarele alegeri acestea nu va mai reprezenta nici un pericol pentru ei. Cum vor face democraţii acest lucru, nu este greu să ne dăm seama, studiind puţin metodele de „luptă” politică a respectivului partid”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „nu e clar dacă cei din blocul ACUM vor putea miza pe suportul cetăţenilor, în caz că vor fi „presaţi” politic”. „Să nu uităm că peste două treimi din populaţia RM îşi doreşte eliminarea democraţilor de la guvernare şi nu este exclus că o mare parte a acestor oameni aşa şi nu vor înţelege până la capăt de ce blocul ACUM nu a folosit oportunitatea apărută de a scăpa ţara de actualul regim de guvernare. Cei din blocul ACUM trebuie să înţeleagă că scopul de bază al celei mai mari părţi a alegătorilor, inclusiv a alegătorilor lor este eliminarea democraţilor de la guvernare, dar nu trecerea luptei politice dintre ACUM şi PD la alt nivel – în Parlament. Patru ani e un termen prea mare pentru cetăţeni – mulţi pur şi simplu nu-şi vor putea permite luxul de a aştepta eventuale minuni peste nu ştiu cât timp. Dacă blocul ACUM nu a putut rezolva problema oamenilor după alegerile din 24 februarie 2019, e şi logic ca o bună parte dintre aceştia să caute alternative”, se spune în materialul citat.

„Doi – să admitem că vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Cel mai probabil, acestea se vor desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi cele din data de 24 februarie 2019, adică în condiţiile unui control total al PDM. Care vor fi rezultatele, nu e greu să ne dăm seama, dar, cu siguranţă, nu vor avantaja blocul ACUM. Mai ales că ne putem confrunta cu dezamăgirea unei importante părţi a electoratului, după cum am descris mai sus. Dat fiind cele menţionate, este clar că blocul ACUM, chiar dacă a avut unele argumente pentru a respinge invitaţia PSRM la discuţii, a comis, totuşi, o mare greşeală, care-i poate deveni fatală într-un viitor previzibil”, mai notează sursa.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...