[ X ]
Exclusiv11 Martie 2019 10:00

Lilia Bolocan despre prioritățile AGEPI în perioada următoare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a fost solicitată să vorbească despre prioritățile AGEPI în perioada următoare. 

„În primul rând, ne propunem să asigurăm continuitatea realizărilor obținute până în prezent în ceea ce privește îmbunătățirea și armonizarea cadrului normativ în domeniul PI la evoluțiile internaționale. În acest sens, ne propunem şi definitivarea proceselor legale ce ţin de protecţia indicaţiilor geografice, în special de procedurile de control şi certificare a produselor cu IG, la etapa de plasare a acestora pe piaţă”, a spus ea.

De asemenea, Lilia Bolocan a menţionat că o atenţie deosebită se va acorda ajustării activităţii instituţiei la prevederile legale ale reformei administraţiei publice, care are loc în prezent în cadrul Guvernului Republicii Moldova.

„După aprobarea de către Guvern a cadrului normativ cu privire la Platforma informaţională în domeniul protecţiei drepturilor de PI, vom implementa sistemul informaţional de schimb de date între instituţiile şi autorităţile statului responsabile de protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de PI: AGEPI, Serviciul Vamal, MAI, Procuratură, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței etc.”, a menţionat ea.

Lilia Bolocan spune că AGEPI se va focusa și pe dezvoltarea serviciilor de suport pentru afaceri în domeniul proprietății intelectuale, acordate IMM, în scopul ridicării nivelului de cunoaștere de către acestea privind potențialul intelectual deținut și instrumentele existente pentru valorificarea activelor intelectuale și transformarea acestora în valori comerciale, inclusiv prin participarea AGEPI la implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană „Valoarea Proprietății Intelectuale pentru IMM – VIP4SME” și „KnowING IPR”.

Pentru educarea tinerei generaţii în spiritul respectării drepturilor de proprietate intelectuală, AGEPI îşi propunecontinuarea Campaniei pentru elevi „Studierea proprietății intelectuale poate fi captivantă”.

„Un eveniment de anvergură ce se încadrează în aceste priorități este cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate (EIS) ,,INFOINVENT”, care va avea loc în perioada 20-23 noiembrie 2019 în incinta Centrului Internațional de Expoziții ,,MOLDEXPO” S.A. din Chișinău. În cadrul expoziției, va avea loc ediţia a IV-a a Conferinței Internaționale Inovaționale, precum și alte manifestări tehnico-științifice – seminare, mese rotunde, ateliere de lucru – dedicate rolului inovațiilor și a proprietății intelectuale în creșterea economică și bunăstare”, spune Lilia Bolocan.

Potrivit spuselor sale, AGEPI îşi va continua misiunea de promovare a politicilor în domeniul proprietăţii intelectuale şi de eficientizare a sistemului de protecţie a proprietăţii intelectuale prin susţinerea progresului tehnologic, încurajarea dezvoltării noilor tehnologii bazate pe inteligența artificială, stimularea creativităţii, inovaţiei, contribuind astfel la dezvoltarea economică, socială şi culturală a Republicii Moldova.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...